Tugev torm neljapäeval toob järsu ilmamuutuse

Lääne Elu

info@le.ee

Ilm muutub tuulisemaks ja jahedamaks. Foto: Urmas Lauri

Ilm muutub tuulisemaks ja jahedamaks. Foto: Urmas Lauri

Kui kolmapäeval kerkib õhusoe paiguti veel 24 kraadini, siis edaspidi on ilmad juba märksa jahedamad, prognoosib Taimi Paljak riigi ilmateenistuse ilmaprognooside osakonnast.

Kolmapäeva (16. septembri) õhtul algab tuule tugevnemine.

Ööl vastu neljapäeva (17. septembrit) tõuseb lääne- ja loodetuul puhanguti 15, vastu Läänemerd ja looderannikul 20 m/s, pärast südaööd 25 m/s. Hommikul on Väinamerel ja Liivi lahel puhanguid kuni 25, Hiiu- ja Saaremaa merepoolses osas kuni 30 m/s.

Neljapäeva (17. septembri) päeval jätkub merel loodetuule torm puhangutega 30 m/s, Soome lahe lääneosas, Väinamerel ja Liivi lahel kuni 28 m/s, sisemaal õhtupoolikul 20 m/s.

Keskmine laine kõrgus ulatub arvutuste kohaselt merel 5-6 m, lahtedes kuni 4 m.

Laeva- ja praamiliiklus võib nii tugevaks tõusva tormi korral katkeda või siis ei ole võimalik graafikust kinni pidada.

Põhjakaarest tungib külm jõuliselt sisse ja tuuleiilid võivad seetõttu olla äkilised ja järsud. Sagedaste sajuhoogude tõttu muutub puudel olev lehemass raskeks ja seetõttu tormituultes on puude murdumise ja elektrikatkestuste oht suur. Lisaks võib teedel liiklemisel tugev külgtuul liiklusturvalisuse ohtu seada.

Õhutemperatuurifoon langeb eelnevate päevadega võrreldes ligi 10°C võrra ning arvestades ka tugeva tuule jahutavat mõju, siis kujuneb päev väga kõledaks ja vajab sooja ja tuulekindlat riietust.

Reedel (18. septembril) madalrõhkkond kaugeneb ja päevaks tuul nõrgeneb.

Tormilise ilmaarengu teeb teoks madalrõhkkond, mis tekib kolmapäeval (16. septembril) Skandinaavia kohal ja muutub siis lausa tundidega raevukaks. Põhjuseks Läänemere vete kohale jõudnud suvesooja ning samal ajal põhjalaiustelt Skandinaaviasse sisse murdnud külma terav vastasseis. Keeris muutub edasi Soome liikudes veel jõulisemaks ja kiire ägenemise protsessi tõttu on ka tuule tõus kiire.

“Madalrõhkkonna liikumistrajektooris võib veel muutusi toimuda ja vastavalt sellele lisame ka infot,” teatas Paljak.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments