Galerii: Kullamaa kirik sai tagasi risti ja tornimuna

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 50
Kullamaa koguduse juhatuse esimees Ants Lipu lisas praeguse aja meenutusena kapslisse ka maski. Foto Arvo Tarmula

Kullamaa rahva silme all tõstsid Rändmeistri töömehed täna Kullamaa kiriku tornitippu tagasi tornimuna ja kuuli. Kullamaa kirik oli ristita veidi enam kui aasta.

Enne kui rist ja kuul tõstukiga tornitippu tõsteti, oli Kullamaa kirikus tänujumalateenistus, kus tänati ennistamistöödele kaasa aidanuid ning piiskop Tiit Salumäe õnnistas nii risti kui ka kuuli.

Kuuli sisse paigaldati ka uus kapsel, kuhu Kullmaa koguduse juhatuse esimees Ants Lipu pani värsked ajalehed, annetajate nimekirja, koopia 150 aasta tagusest Voldemar Thomsoni kirjast, mis leiti tornikuulist selle remontimisel 1932. aastal jms. Lisaks dokumentidele pagutati kapslisse nii käibeolevad euromündid kui ka vanast tornikuulist välja pudenenud mündid nii 19. sajandist kui ka 1930. aastatest. Praeguse erilise aja meenutuseks lisati kapslisse ka üks mask. „Tulevastele põlvedele nuputamiseks,” ütles Lipu.

Mullu aprillis tõstsid Rändmeistri töömehed risti ja kuuli tornitipust alla. Nüüd on rist restaureeritud ja kahekordse lehtkullakihiga kaetud. Tornimuna oli aga nii kehvas seisus, et seda restaureerida ei õnnestunudki ja nii valmistas Rein Mõtus selle eeskujul uue muna.

Risti ja kuuli restaureerimine ning nende katmine lehtkullaga läks maksma ligi 21 000 eurot.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments