Rüütli tänava krunt ei väsi üllatamast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaevamiste suurim üllatus oli 3,6 meetri süga- vune toimiv kaev. Foto: Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Rüütli ja Linda tänava nurgakrundil on lisaks kahele suurele keldrile päevavalgele tulnud ka varasemaid müüre. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus Rüütli ja Linda tänava nurgal toimuvatel arheoloogilistel väljakaevamistel tuleb päevavalgele järjest uusi üllatusi, mis on pannud arheoloog Anton Pärna oma esialgseid seisukohti ümber hindama.

„Kogu aeg kõik muutub,” ütles Pärn. Muutused on tingitud sellest, et maapõuest paljastub järjest uusi müürilõike ja neis omakorda ukseavasid, nišše, treppe ja ka leide, mis ajaloolastele järjest uut infot annavad.

„Ma olen ise hästi rahul,” ütles Pärn. Tema sõnul on praegune arheoloogiline uurimine jätkuks 32 aasta tagustele Jaani tänava kaevamistele. „Aga see siin on veel uhkem kui Jaani tänaval,” lisas ta.

Linnaarheoloogi töö meenutab elevandi kirjeldamist läbi lukuaugu – kord näed ühte jupikest, siis teist ja lõpuks pead püüdma neid jupikesi tervikuks liita.

Selliseid trassikaevamisest suuremaid arheoloogilisi uurimisi nagu praegu Rüütli ja Linda (kunagise Saksa) tänava nurgal, on viimase veidi enam kui 30 aasta jooksul olnud Haapsalus kolm – Jaani tänaval, Väike-Mere tänaval ja nüüd.

„Sellega võib juba teha üldistusi linna arengu ja linna planeeringu kohta,” ütles Pärn.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Minge Rüütli 7 hoovile sealt leiate veel rohkem.

väikehaapsallane
3 aastat tagasi

Ajalooliste vaatamisväärtuse poolest sobiks kinnistu küll muuseumiks aga juriidiliselt on omanikul kindlasti õigus pärast arheoloogiliste väljakaevamiste lõppu krunt 4 m sügavuselt tühjaks kaevata, lammutusjäägid ladustuspaika vedada ja auk betooni täis valada. Vähemalt Jaani tänava muinsused pühiti praeguse keeglisaali alt lõplikult olematusse, tehes ruumi betoonile. Aga kui juhtub parim võimalikust, võiks Rüütli tn. krundi omanik ehitada varemetele vanalinna unikaalseima (taas kalleima) maja.

Vaim
3 aastat tagasi

Huvitav,kas krundi omanik saab raha tagasi või võib vanale vundamendile oma maja teha ?? 🦖