Juhtkiri: avanevate uste aeg

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kui valitsus kaks nädalat tagasi eriolukorda kahe nädala võrra pikendas, võttis see küll ohkama, kuid ometi paistis juba siis tunneli lõpus valgus. Tundus, et viirus hakkab taganema ja ühel hetkel hakkab ka elu minema tagasi tavapärastesse rööbastesse. Omal moel aitas kaasa ka saabuv kevad järjest soojemaks minevate ilmade ja tärkavate lehtedega.

Võibolla oli põhjuseks saarlaste vaikne istuv meeleavaldus piirangute leevendamiseks või kirikute protestikellahelinad, aga piirangute vähendamine oleks nagu paisu tagant vabanenud. Kõigepealt said loa väliväljakutel trenni teha sportlased, siis võisid muuseumid hakata inimesi oma välialadele lubama. Sellest nädalast pääsevad saarte elanikud mandrile, ilma et peaks kuni eriolukorra lõpuni siia jääma. Eelolevast pühapäevast võivad kirikud ja kogudsed taas teenistusi pidada, uuest nädalast saab minna nii muuseumisse kui ka kaubanduskeskusesse.

Mis kõige tähtsam: peatselt taastub tööränne Soomega ning Lätti ja Leetu võib varsti avastusreisile sõita. Maailm hakkab avanema.

Kui kaubanduskeskuses eraldi sissepääsuga või päris omaette asuvad poed tohtisid ka eriolukorra ajal tööd jätkata, siis paljud neist panid kriisi alguses siiski uksed kinni. Haapsalu kaubanduskeskustes asuvad kauplused ja söögikohad pole eriolukorra piirangutest tingitud majanduslanguses väga kõvasti pihta saanud. Suletuks jäävad kauplused, mis kavatsesidki tegevust koomale tõmmata või olid lepingud juba varem lõpetanud.

Samas ei tea keegi, kui kauaks esmasest vabanemistundest tingitud optimismi jätkub. Pole välistatud, et alles kuu, kahe või kolme pärast jõuab kaupmeestele kohale, et endisel viisil äri siiski jätkata ei õnnestu. Olgu selle põhjuseks siis riiklike toetusmeetmete lõppemine, inimeste ostujõu langus või muutunud vajadused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments