Anne-Mari Pender: koroonakriis ja rahakott

Anne-Mari Pender.

Anne-Mari Pender.

Austraallased on maailma suurimate laenuvõtjate hulgas. Levinud käitumine on, et laenatakse võimalikult palju, et elada uhkes piirkonnas suurimas majas ja sõita luksusliku autoga. Pangad on alles viimase paari aasta jooksul hakanud laenu andmist rohkem piirama. Suur eraisikulaen on viinud paljud olukorda, kus isegi väike sissetuleku vähenemine võib viia kodulaenuvõtjad pankroti äärele.

Võrreldes Eestiga, kus suhtelises vaesuses elab umbes 21 protsenti inimestest, on Austraalia heal järjel, kuid jääb siiski alla näiteks Suurbritanniale, Saksamaale ja Uus-Meremaale. Austraalia viimase statistikaameti rapordi järgi elab 13,6 protsenti elanikkonnast suhtelises vaesuses. See tähendab, et ühe inimese sissetulek on pärast maksude tasumist väiksem kui 2000 Austraalia dollarit kuus [1 euro = 1,7967 AUD, seega 1113 eurot – toim.]. See on väiksem kui miinimumpalk, milleks on 2800 dollarit [1558 eurot] kuus ja kolm korda väiksem kui keskmine palk. Tundub suur, kuid võrdluseks võib tuua ühetoalise korteri üüri Sydneys – 1500–2000 Austraalia dollarit kuus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments