Soolu meenutab küüditamist ja tähistab lihavõtteid vabaõhuinstallatsiooniga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4
Paarsada värvilist muna on Soolu külas kunagise palvemaja kohal juba okstele riputatud ja moodustavad seal omamoodi tuulekella. Foto Viivika Orula

Oru kandi Soolu külas riputati kunagise palvemaja juurde okstele värvilised munad, meenutamaks tänast küüditamise mälestuspäeva ja tähistamaks Soolu küla 500. aastapäeva.

„Muna on ju uue elu ja uute alguste algus,” ütles Soolu küla elanik ja kohaliku elu eestvedaja Viivika Orula. „Mulle ootamatult sai neist munadest kokku ka tasane tuulekell, mis annab neile lisadimensiooni. Hetk meenutamiseks,” lisas ta.

Praeguseks hävinud Soolu palvemaja oli koht, kus kaks Soolu külast küüditatud peret veoautodele pandi.

Orula sõnul lisandub värvilisi mune okstele kuni munadepühadeni ja kokku saab neid sümboolne arv ehk siis Soolu küla vanus. „Umbes pooled munad on praegu juba paigas,” ütles ta.

Okstel ei ripu söödavad, vaid tehismunad, mis Orula kodus on saanud värvilise kuue. Munade värvimist alustas ta enda sõnul juba mulla augustis. „Loodetavasti säilitavad munad oma välimuse ka vihmade korral,” ütles ta.

Munadest tuulekell on vaid osa Soolu 500 raames Soolu tee serva paigaldatud installatsioonidest. „Kevadet on toomas ka märtsijänesed,” ütles Orula.

Tee serva paigutatud inimesesuurused märtsijänesed on pärit Lätist ja Orula sõnul oli nende Soolu külla jõudmisega tükk tegu. Läti meister sai jänesed valmis päev pärast seda kui piir kinni pandi. Aga et kaubavedu oli lubatud, toimetas üks rekajuht need Lätist Pärnusse ja Linnamäe lihatööstus aitas jänestel Soolu jõuda. „Oma autoga ei saanud neid ära tuua, sest autosse need ei mahu – kõrvad on nii pikad,” rääkis Orula.

Orula sõnul saavad kõik autoaknast installatsioone uudistama tulla ja kõigi vahel, kes postitavad Soolu küla FB lehele õige arvu leitud jäneseid, loositakse 10. aprillil välja Soolu juubelikruus.

Fotod Viivika Orula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments