0

Haapsalu taastusravihaigla töötab piiratud mahus

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu taastusravihaigla juht Kadri Englas. Arvo Tarmula
Haapsalu taastusravihaigla juht Kadri Englas. Arvo Tarmula

Haapsalu taastusravihaigla võtab eriolukorras vastu ainult raskes seisus patsiente, kes vajavad kiiret abi, sajast voodikohast on täidetud vähem kui pooled.

„Kui saame inimest nõnda abistada ja ta ise seda soovib, siis toimuvad ka kaugvastuvõtud,” ütles Haapsalu taastusravihaigla juht Kadri Englas eile Lääne Elule.

Haigla kõnnirobotid ja muid abiseadmed siiski kasutuseta ei seisa – 43 patsienti, kelle taastusravi katkestada ei saa, on haiglas ja võetakse ka uusi, plaani haiglat sulgeda ei ole. „Võtame vastu haiglast haiglasse insuldi-, selja- või peaajukahjustusega haigeid, keda on ravitud mõnes muus haiglas ja kes vajavad pärast seda kohe taastusravi,” rääkis Englas.

Ka sel nädalal peaks saabuma kümmekond uut sellist patsienti. Patsiendid on paigutatud kahele korrusele eraldi palatitesse. „Ka füsio- ja tegevusterapeudid tegelevad nendega hajutatult, et ei oleks inimesi korraga palju koos,” ütles Englas.

Taastusravihaigla abivahendikeskus töötab, sinna tuleb helistada ja siis lepitakse kokku, kuidas ja millal abivahendi kätte saab.

Kergemaid patsiente pole vastu võetud juba eelmise nädala algusest, ambulatoorset vastuvõttu ei toimu, niisama haiglasse sisse keegi peale personali ei pääse. „Meie eesmärk on hoida viirus igal juhul haiglast eemal,” ütles Englas.

Igahommikused koosolekud on asendatud meili- ja telefonisuhtlusega, arstid ja terapeudid nõustavad patsiente, kes pole haiglas, telefoni või Skype’i teel. Englase esimene kaugnõustamine on täna. „Beebi, kellel oli aeg pandud ja pean ta üle vaatama,” ütles Englas.

Haigla rohkem kui 150 töötajast on praegu ametis kolmveerand. „Osa on võtnud kevadpuhkuse, osa on haigus- või hoolduslehel,” ütles Englas. Kuigi haigla rahastus sõltub ravialuste hulgast, ei ole seni plaanis kedagi koondada. „Sissetulek väheneb, kui patsiente on vähem, see on selge,” möönis Englas.

Kergendav on, et haigekassa on lubanud rahastada ka kaugvastuvõtte.

Kui Läänemaa haigla valmistub vastu võtma koroonahaigeid, siis taastusravihaigla seda ei tee. „Sellist plaani meie haiglaga ei ole, meil ei ole selleks vastavat aparatuuri nagu hingamisaparaadid jms,” ütles Englas.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz