Raamatukogu jääb veel avatuks

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Raamatukogu sissepääs on laudadega blokeeritud. Malle-Liisa Raigla

Esialgu ei ole koroonaviiruse tõttu kodusele režiimile jäämine veel raamatukogule tormijooksu põhjustanud, aga külastajaid pole Läänemaa keskraamatukogu juhataja Ilme Sepa sõnul ka vähemaks jäänud.

Esmaspäeval kella 15.30 paiku oli külastusi 164. „No pool tööpäeva on veel ees. Eelmisel esmaspäeval oli külastusi näiteks 247,” tõi Sepp võrdluse.

Ka pole viirushirm pannud inimesi rohkem raamatuid haarama. „Virnade viisi raamatuid koju ei veeta,” kinnitas Sepp.

Päris tavapäraseks raamatukogutöö siiski jäänud ei ole. „Kes soovib raamatuid laenata, peab need ette ära tellima, meie otsime raamatud välja ja paneme paki valmis. Riiulite vahele me kedagi ei lase,” selgitas Sepp.

Sama moodus kehtib ka lasteraamatukogus. Vahe on selles, et pakile saab järele minna ainult lapsevanem – lapsi raamatukokku ei lubata.

Raamatute tellimiseks tuleb kas ette helistada või saata e-kiri soovitud kirjanduse nimekirjaga. „Paljud muidugi ei tea esimese hooga, mida nad tahaksid lugeda ja tulevad ukse taha. Me peame lähipäevil arutama, kas see võib tekitada ohtlikke olukordi, kus inimesed puutuvad kokku ja võivad nakatuda,” selgitas Sepp.

Inimestest, kes on raamatud ära tellinud ja neile järele tulnud, pole seni veel järjekorda tekkinud. „Sellist olukorda nagu toidupoes meil ei ole,” märkis Sepp.

Et raamatukogu saaks ka edaspidi lahti jääda, on kõige parem viia raamatud pärast läbi lugemist kultuurikeskuse juures asuvasse kogumiskasti.

„Võtame need sealt välja ja puhastame desovahendiga,” selgitas Sepp.

Raamatukogu personal palub kõigil inimestel käituda vastutustundlikult ja järgida reegleid, sest vastasel juhul tuleb raamatukogu kinni panna.

„Me ei ole ametlikku üleskutset küll veel teinud, aga kui inimene on tulnud välisreisilt ohupiirkonnast või puutunud mõne nakatunuga kokku, ei tohiks ta tegelikult ka raamatuid laenata. Praegust karantiini tuleb väga tõsiselt võtta. Kui inimesed sellega ei arvesta, peame raamatute laenutamise lõpetama,” ütles Sepp.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments