Läänemaa kultuuriasutused peatasid töö

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muuseumide juht Anton Pärn loodab, et suvine siseturism aitab muuseumid taas jalule. Foto: Arvo Tarmula
Muuseumide juht Anton Pärn loodab, et suvine siseturism aitab muuseumid taas jalule. Foto: Arvo Tarmula

Poolteist kuud tuleb kultuuritarbimisest suu puhtaks pühkida, sest muuseumisse, kinno, teatrisse ja kontserdile mai alguseni ei saa.

Koroonaviiruse leviku ja valitsuse kehtestatud eriolukorra tõttu on Läänemaa ja Lääneranna valla kultuuriasutused vähemalt mai alguseni suletud ja ära jäävad ka kõik kultuuriüritused.

„Kuna valitsuse otsus tuli eile õhtul, on kogu hommikupoolik läinud selle teemaga tegelemise peale,” ütles Haapsalu kultuurikeskuse direktor Gülnar Murumägi.

Murumäe sõnul läheb järgmisest nädalast Haapsalu kultuurikeskus ja linnagalerii kinni ning piletimüük lõpetatakse. Kultuurimajas jäävad ära ka kõik muud rahvakogunemised ja tellitud üritused nagu näiteks rahvusvaheline kultuurikeskuste konverents.

Et lähemate nädalate kinoseansid, teatrietendused ja kontserdid ära jäävad, on kindel, kaugemate sündmuste kohta ei osanud Murumägi eile veel midagi öelda. „Praegu muutub kõik tunni-kahega ja tark ei torma,” ütles ta.

Suurematest kultuurikeskuses toimuma pidavatest üritustest nimetas Murumägi näiteks märtsi lõpus toimuma pidanud Ultima Thule juubelituuri ja Rannalõõtsa võistumängimist, mis lükatakse edasi. Murumäe sõnul on üks peamisi küsimusi see, kas üritus jäetakse üldse ära või lükatakse edasi, sest sellest sõltub, kas piletid ostetakse tagasi või saab neid edaspidi kasutada

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) lükkub edasi või leiab aset internetis. „HÕFF toimub igal juhul, lahtine on ainult see, millal ja mis vormis,” ütles festivali korraldava Pimedate Ööde filmifestivali juht Tiina Lokk.

Ära jäävad kõik kinoseansid, teiste hulgas tulevaks pühapäevaks plaanitud Haapsalust pärit režissööri Janno Jürgensi debüütmängufilmi „Rain” siinne esilinastus ja kohtumine filmitegijatega.

„Meilt on juba küsitud privaatset kinoseanssi väiksemale seltskonnale, aga ütlesime kindla ei,“ ütles Murumägi.
Linnagalerii, kus praegu on väljas Läänemaa ühisgümnaasiumi ja Haapsalu kunstikooli ühisnäitus, suletakse. Näitusetööd pannakse üles galerii veebilehele ja teoseid saab vaadata sealt.

Haapsalu kunstikool on oma galerii sulgenud 30. märtsini.

Muuseumid kinni

Läänemaa muuseumid on külastajatele kinni reede hommikust ja esialgse kava järgi jäävad need suletuks 1. maini, nagu riik ja kultuuriministeerium juhised andnud on. „Kõige tähtsam on külastajate ja ka töötajate tervis,” ütles Haapsalu ja Läänemaa ühendmuuseumide juht Anton Pärn.

Pärn lisas, et kuigi muuseumide uksed on külastajaile lukus ja üritused jäävad ära, muuseumi töötajad ise koju ei jää. „Inimesed töötavad tavapäraselt edasi, telefonidele ja meilidele vastatakse,” ütles Pärn. Tema sõnul tegelevad töötajad sel ajal kogudega ja teevad vajalikke koristus- ja korrastustöid.

Pärna sõnul külastab tavaliselt näiteks piiskopilinnuse muuseumi ka talvisel hooajal nädalavahetustel sadakond inimest. Pärn möönis, et saamata jäänud piletitulu mõjutab kõiki kultuuriasutusi, kelle eelarves on arvestatud ka omatuluga. „Poolteist kuud suudame kõik vastu pidada, see ei ole probleem,” ütles Pärn.

Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets ütles, et valla muuseumid on suletud.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments