SEB vähendab pangakaartides plastikut

BNS

Aprillist vähendab SEB plastikust toodetud pangakaarte ja toob asemele 82 protsendi ulatuses maisist toodetud pangakaardid.

Esimesena muutuvad keskkonnasäästlikumaks õpetajatele, tudengitele ja õpilastele mõeldud ISIC- ja ITIC-kaardid ja eduka testimise järel ka teised SEB pangakaardid. Tänu loodussõbralikumale pangakaardile vähendab pank ainuüksi sel aastal oma plastiku kasutust 230 kilogrammi võrra. SEB Eesti kaartide keskkonnajalajälg on umbes 1,7 tonni plastikut aastas, mida plaanitakse tulevikus vähendada 80 protsendi võrra.

SEB juhatuse liikme Ainar Leppäneni sõnul on ettevõtete igapäevase tegevuse mõju inimestele, keskkonnale ja ühiskonnale tervikuna raske üle hinnata. „Mõistame, et suure ettevõttena on ka meie tegevusel kaalukas mõju, seda targalt kasutades saame kindlasti kaasa aidata puhtama ja jätkusuutlikuma keskkonna loomisele. Viimaste aastate soojenev kliima ja sellega seotud äärmuslikud ilmastikunähtused vaid kinnitavad aktiivse positiivse sekkumise ja kaasalöömise vajadust,” ütles Leppänen.

„Meil on võimalus panustada paremasse tulevikku, seega proovime samm-sammult vaadata üle kõik pakutavad tooted ja teenused ning muuta need keskkonnasäästlikumaks. 82 protsenti vähem plastikut viiegrammises pangakaardis ei tundu eraldivõetuna suur saavutus, kuid kui suudaksime välja vahetada kõik pangakaardid, kasutaksid meie kliendid aastas pea 1,4 tonni vähem plastikut,” selgitas Leppänen.

Keskkonnasõbralikumaid pangakaarte pakutakse esmalt noorematele klientidele, kes SEB klientide tagasiside kohaselt on eriti huvitatud keskkonnasõbralikest lahendustest ja valmis need koheselt kasutusse võtma.

Uus keskkonnasäästlikum pangakaart on toodetud kaasaegse tehnoloogia abil: kaardi kiip ja antenn on pressitud maisimassi sisse ja seejärel on kaart mõlemalt poolt kaetud õhukese plastikukihiga. Maisikaardi kaal on tavalise plastikkaardiga sarnaselt umbes viis grammi. 82 protsenti maisist toodetud pangakaart on väliselt identne praegu ringluses olevate kaartidega. Senise kasutuskogemuse kohaselt maailmas ei ohusta seda ei liigne niiskus ega ka kõrgemad/madalamad temperatuurid.

Kaardi idee realiseerimisele andsid tõuke SEB noored kolleegid praktikaprogrammi YouthLAB raames. Keskkonnasõbraliku kaardi tootmiseks kasutatakse söödamaisi, mida kasvatatakse USA-s Nebraska osariigis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments