Lihula peatänava uue ilme loob arhitektuuribüroo b210

Lääne Elu

info@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 39
Võidutöö „Hõbelauk“ arhitektuuribüroolt b210 OÜ: Kristjan Taaksalu (vasakult), Arvi Anderson ja Aet Ader. Foto. Urmas Lauri

Lääneranna Vallavalitsuse ja Eesti Arhitektide Liidu poolt korraldatud arhitektuurivõistluse Lihula peatänava kujundamiseks võitis ideekavand „Hõbelauk“ arhitektuuribüroolt b210 OÜ.

EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames korraldatud arhitektuurivõistluse kaudu otsiti Lihula linna peatänavale uut terviklikku lahendust, mis muudab linnasüdame tänapäevaseks ja esinduslikuks avalikuks ruumiks. Võistlusala moodustavad Tallinna maantee ja selle äärde jäävad kinnistud; Lihula linnusemägi, laululava ja mõis võistlusala põhjaosas ning Jaama tänava ääres olev Lääneranna vallavalitsuse kinnistu koos võimalike ühendustega Lihula gümnaasiumini. Lihula on 19. sajandist pärineva südamikuga kompaktne väikelinn, mille kesklinn kuulub muinsuskaitse alla.

Arhitektuuribüroo b210 OÜ võidukavandis „Hõbelauk“ on žürii arvamusel kõige paremini ära tajutud Lihula südame ajalooliste rajatiste, nagu kõrts, mõis ja kirikud, visuaalne ja sümboolne tähendus. Neid on oskuslikult esile tõstetud ja pakutud välja usutav ning realiseeritav stsenaarium väikelinna avaliku ruumi atraktiivsemaks muutmiseks. „Kiiduväärt on tundlik ja poeetiline lähenemine, tehtud ettepanekud on suures osas realiseeritavad, vajalikud ning ökonoomsed. Nauditav on professionaalne vormistus ja visuaalne keel,“ kommenteeris žürii liige, Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets.

Algatuse „Hea avalik ruum“ programmijuhi Kalle Vellevoogi sõnul hoiavad autorid tööd kui tervikut hästi koos, siin on elegantsi ja tugevaid elemente: kõrtsi ja Konsumi ette on planeeritud laiem plaadistatud ala, millest võiks kujuneda Lihula peaväljak; õigeusu kiriku tundliku konserveerimise läbi moodustub mõjus haljastusega siseruum erinevateks ühistegevusteks; Vabadussõja monumendi taha on kavandatud tiikide aed jne. „Kõigi nende ideedega saab edasi töötada ning võidutöös on loodud visuaalselt atraktiivne terviknägemus, mida saab aluseks võtta Lihula avaliku ruumi pikaajalisel kujundamisel,“ usub Vellevoog.

Lääneranna vallavalitsuse arendusjuhi ning arhitektuurivõistluse žürii esimehe Margus Källe sõnul soovib vald saada Lihula peatänavale tervikliku ja inimsõbralikuma pikemaajalise lahenduse. Ümberehituse eesmärgiks on ruumi muutmine tänapäevaseks, esinduslikuks ja ajaloolist pärandit rõhutavaks avalikuks ruumiks, mis pakub linnaelanikele ja külalistele meeldivat ja turvalist olemist ning tegevust.

Lihula peatänava arhitektuurivõistlusele esitati seitse tööd, mis kõik kvalifitseerusid ning pääsesid hindamisele. Žürii otsustas premeerida kolme parimat tööd ning anda välja kaks ergutuspreemiat.

Esikohapreemia suuruses 9000 eurot pälvis võistluse võidutöö „Hõbelauk“ arhitektuuribüroolt b210 OÜ (autorid: Arvi Anderson, Kristian Taaksalu, Aet Ader, Mari Hunt, Nele Šverns ja Karn Tõugu). Teise koha ja 7000-eurose preemia sai võistlustöö „Detsember“ arhitektuuribüroolt Eskapist OÜ (autorid: Ivar Lubjak ja Maria Pukk) ning kolmanda koha ja 5000-eurose preemia sai võistlustöö „Vöö“ arhitektuuribüroolt Arhinaut OÜ (autorid: Linn Nagel, Harris Vamvakas ja Xenia Vennemann). Kolmanda koha pälvinud kavand „Vöö“ osutus ühtlasi ka Lääneranna vallavalitsuse poolt korraldatud rahvahääletuse võitjaks ehk publiku lemmikuks.

Ergutuspreemiad suuruses 2000 eurot anti võistlustöödele „AJa peegeldused“ (autorid Kadi Tuul ja Tiia Taevere, Inseneribüroo Urmas Nugin OÜ ja Taevere OÜ) ja „Pooppuu“ (autorid Helina Niitvähi, Kristine Kurro, Angela Talumets, Walter Mora ja Ra Luhse arhitektuuribüroost Luhse & Tuhal OÜ).

Võistluse žüriisse kuulusid Lääneranna vallavalitsuse arendusjuht Margus Källe (žürii esimees); Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets; Lääneranna vallavalitsuse liige Tiina Lobja; „Hea avalik ruum“ programmijuht Kalle Vellevoog; arhitekt Tiina Tuulik (Eesti Maastikuarhitektide Liit); arhitekt Jaak Huimerind (Eesti Arhitektide Liit) ning arhitekt Toivo Tammik (Eesti Arhitektide Liit).

Eesti Vabariik 100 ja Eesti Arhitektide Liidu koostöös sündinud arhitektuuriprogrammiga “Hea avalik ruum” kaasajastatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks kokku 15 Eesti linna ja asula keskused. Seni on EV100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud linnakeskused Tõrvas, Põlvas, Raplas, Valgas, Võrus, Kuressaares, Elvas ning Rakveres. “Hea avalik ruum” jätkuprogrammi raames viidi läbi veel neli arhitektuurivõistlust Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuste uuendamiseks.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimees
4 aastat tagasi

Õnnex see punker asub Pärnu maal…

Kalle
4 aastat tagasi

Vaatan zürii koosseisu, Källe, Pikkmets, Lobja… On selles vallas ikka andekad juhid, igal alal spetsialistid. Tule taevas appi !