Kiirlaenude tõeline hind

Kiirlaenud on kiiresti populaarsust koguvad tooted Eesti laenuturul, mis oma laia tootevalikuga ja lubadusega raha kohe kätte saada meelitavad järjest enam eestimaalasi. Laenajate hulgas on nii mehi kui naisi, noori kui vanemaid inimesi – sobiv kiirlaen leidub kõigile, kes on täisealised ning omavad vähemalt miinimumpalga suurust sissetulekut.

Ilmselt on paljudele, kes kiirlaenudest kuulnud, tuttavad mõisted nagu intress ja krediidi kulukuse määr. Küll aga ei pruugi kõik teada, mida täpselt antud mõisted hõlmavad. Kui on tekkinud olukord, kus laenu on hädasti vaja, võib kiirustamine hoopis rohkem maksma minna, kui esialgu arvatud, mistõttu tasub laenu võtmisel hoolikalt valida, milline laen on antud olukorras sobivaim.

Kiirlaenud erinevad tavapärastest pangalaenudest muuhulgas oma kõrgete intresside tõttu. Küll aga on levinud reklaamid, kus lubatakse kiirlaenu 0% intressiga. Kas see on siis soodsam kui pangalaen? Tõde on, et laenu on tõepoolest võimalik saada intressi maksmata, küll aga pole sellistes reklaamides reeglina kirjeldatud kõrvaltasusid, mis laenuga kaasnevad. Nendeks võivad olla laenu sõlmimise tasu, krediidikonto avamise ja sulgemise tasu, makse töötlemise tasu, sularaha väljastamise tasu, meeldetuletuskirja tasud, lepingu muutmise tasud ja palju muud. Seega on intress asendatud teiste lisatasudega.

Siinkohal tulebki mängu krediidi kulukuse määr (KKM), inglise keeles Annual Percentage Rate (APR), mis hõlmab endas laenu aastast kogukulu: nii laenusummat, intresse, tagasimaksmiseks kuluvat aega, lepingutasusid kui ka muid kaasnevaid kulusid, kuid ei arvesta viiviseid ning nendega kaasnevaid lisakulusid. Seega on laenude võrdlemisel mõistlik vaadata just sama laenusumma ja –perioodi puhul erinevate pakkumiste krediidi kulukuse määra, mis annab parema ülevaate sellest, millised laenud on kokkuvõttes soodsamad. Eestis on krediidi kulukuse määra ülempiir sätestatud võlaõigusseaduses ning laenupakkujad on seadusega kohustatud selle määra laenutoote juures ära märkima.

Kui oled otsustanud laenu võtta ning parima endale leidnud, siis enne lepingu allkirjastamist tutvu krediidi kulukuse määraga, loe kindlasti tingimusi ning vajadusel pöördu küsimustega laenupakkuja poole. See aitab kindlustada, et oled teadlik, milline laenuleping on soodsaim ning teed seega sobiva laenu valimisel kaalutletud otsuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments