Erkki Bahovski: madal kaitsetahe viib viletsusse

Erkki Bahovski.

Erkki Bahovski.

Pew’ uurimisinstituut avaldas 9. veebruaril värsked küsitlustulemused NATO kohta. Küsitlus viidi läbi 16 NATO liikmesriigis (mitte Eestis) ja veel mõnes riigis.

Pew’ pealkiri oli positiivne, rääkides NATO toetusest alliansi liikmesriikide seas. Edasi pilt aga enam nii hea olnud, eriti kui sama küsitluse kohta meediast juurde lugeda.

Väljaanne Politico teataski kohe, et Prantsusmaal ja Saksamaal on toetus NATOle drastiliselt langenud. Ehkki 57 protsenti sakslastest toetab NATOt, tähendab see nullindate lõpuga võrreldes langust ligi 20 protsendipunkti võrra. Prantsusmaal olid samad numbrid vastavalt 71 ja 49.

Kuid ka sellestsamast Pew’ teatest annab välja lugeda palju murettekitavat. Eesti julgeolekupoliitika üks nurgakive, NATO artikkel 5 ei paista küsitluses mitte just kõige paremas valguses. Nimelt, kui küsiti, kas nende riik peaks kaitsma teist NATO liitlast potentsiaalse Venemaa rünnaku vastu, teatas 16s NATO liikmesriigis 50 protsenti küsitletuist, et nende riik ei peaks liitlast kaitsma. Samal ajal ütles 38 protsenti, et nende riik peaks kaitsma teist liitlast Venemaa rünnaku eest.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Kaitsta tuleb meid meie oma lolluse eest . Muidugi Euroopas on NATO toetus pidevas languses sest üha enam hakatakse aru saama,et jänkid kasutavad seda organisatsiooni enda huvide elluviimiseks eurooplaste rahadega .

juss
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Kui tibla tankid on sul koduhoovis, siis räägid teist juttu! Putin on selge sõnaga öelnud, et tema eesmärk on taastada Venemaa Tsaaririigi piirid! Ja ise ta peab ennast juba tsaariks!