Virtsu entusiastid tahavad muistsest linnusest turismimagnetit luua

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Virtsu linnus. Foto. Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9
Virtsu linnus. Foto. Urmas Lauri

600 aastat tagasi kerkis tollase Virtsu saare loodekaldale pisike, kuid võimas kants. Üks tugevamaid keskaegse Eesti läänilinnuseid hävitati 100 aastat hiljem. Nüüdseks on aktivistid aga juba seitse aastat muistise korrastamisega tegelnud. Loodetakse, et kunagi võiks maalinn kujuneda kohalikuks tõmbenumbriks, kirjutas Pärnu Postimees.

Läänilinnus, mis Saare-Lääne piiskop Reinhold von Buxhoevedeni juhiste kohaselt 16. sajandi keskpaigas maatasa tehti, kerkib taas. Juba 2014. aastast on MTÜ Virtsu Arenguseltsi ja MTÜ Vanalinna aktivistid linnust konserveerinud ja korrastanud.

Virtsu arenguseltsi juhatuse liige, enda sõnutsi juba 1970. aastatel labidamehena linnuse väljakaevamistel osalenud Jüri Mõniste räägib, et hullumeelne idee kantsi korrastama hakata tekkis pragmaatilistel põhjustel. “Vaatasime, kuidas need müürid lagunesid. Silmanähtavalt vajusid alla. Kui müür on lahti, seal käiakse peal, kivid tulevad lahti ja järjest kukuvad alla,” kirjeldab ta.

Nõnda, pool tuhat aastat pärast maalinna lammutamist võiks Virtsu rahvas lõpuks saada sümboolse õiguse kunagise võimsa Läänemere-äärse kantsi omaaegse hiilguse vähemalt osaliseks taastamiseks.

Virtsu linnus juunis 2018. Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments