Levib komme eeterlikke õlisid sisse võtta

BNS

Foto: Pixabay

Sotsiaalmeedias saavad aina populaarsemaks grupid, kus soovitatakse määrida aroomiteraapias kasutatavat eeterlikku õli mõnele kehaosale või seda suisa keele alla tilgutada – pidavat aitama paljude tervisehädade vastu mädastest kurgumandlitest psoriaasini.

Kuigi eeterlikku õli on mikroskoopilises koguses kasutatud ka söögi maitsestamiseks, riskib õli sissevõtja tervisekahjustuse või eluohtliku allergiaga. Facebookis on mitu eeterliku õli kasutajate gruppi, kus murelikud inimesed üksteiselt nõu ja abi paluvad. Enim jääb silma dōTERRA kogukond. „Millist õli soovitate kurguvähi puhul?” küsib üks murelik naine, kes hiljem kommentaariumis seletab, et küsib nõu 65-aastase mehe jaoks, kes on vähi vastu saanud kiiritus- ja keemiaravi. Talle soovitatakse viiruki- ja kopaiivaõli iga päev keele alla tilgutada.

Järgmine abipaluja on ema, kes uurib, millist õli peaks panema õhuniisutajasse, et kolmekuusel imikul mõnusat tunnet tekitada. Talle soovitatakse apelsini- ja lavendliõli. Üks küsib nõu, milline õli on parim peale määrimiseks, kui on psoriaas. Massöör olevat soovitanud küsida. Talle soovitatakse „keemiast” kaugemale hoida ja kasutada teepuuõli.  Abipalujate nimekiri aina jätkub.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder märkis, et eeterlik õli alandab närvisüsteemi aktiivsust, millega kaasneb aspiratsioonioht – teadvuse kaotuse korral võib maosisu sattuda kopsudesse. „Eeterlik õli on eriti ohtlik lastele, kellel võivad seespidisel kasutamisel tekkida seedetrakti vaevused, hapnikupuudus, krambid või kooma. Enamik eeterlikest õlidest imendub seedetraktist väga kiiresti ning mõni ka läbi naha. Eeterlik õli on välispidiselt kasutamiseks, tavaliselt ruumiõhu värskendajana,” lisas Oder.

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna nõunik Tiiu Rand ütles samuti, et eeterlikku õli sisse süüa ei tohiks. Kui eeterlik õli on ette nähtud toidus kasutamiseks ja vastab kõigile Euroopa Liidu toidu nõuetele, siis saabki seda kasutada vaid lõhna- ja maitseainena. „Lõhna- ja maitseained ei ole ette nähtud söömiseks. Lisaks on oluline järgida kasutusjuhendit. Lõpptarbijale müügiks ette nähtud lõhna- ja maitseaineid, mida müüakse kas eraldi või omavahel või muude toidu koostisosadega segatuna ning millele on lisatud muid aineid, võib turustada üksnes juhul, kui nende pakendil on märge „kasutamiseks toidus” või „piiratud kasutamiseks toidus” või täpsem viide, kuidas seda toidus kasutada võib,” lisas Rand.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
4 aastat tagasi

Las põmmpead katsetavad, kuniks omad vitsad peksavad. Leidub neidki, kes mingisugust suuloputusvedelikku sisse võtavad jne.

vot, nii
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Issanda loomaaeg on rikkalik nii ullikeste poolest kes igat määret ja vedelikku kohe sotsiaalmeedia soovitusel limpsma hakkavad kui ka neist, kes seda toodavad ja siis neile nn. ullikestele soovitavad .Pea on mõtlemiseks, kasuta seda.

aa missiis
4 aastat tagasi
Reply to  vot, nii

ma ükskord tuttava soovitusel tõbmbasin nina kaudu mingit valget pulbrit sisse, polnud üldse paha tunne pärast. Ega kui te pole lehest lugenud selle kohta, ei tähenda, et see head ei või tuua. Peaga mõelge!