Lihavõtted võivad olla ohtlikud – kevadpühadel juhtub mürgistusi nii munavärvide kui ka aiakemikaalidega

Lääne Elu

info@le.ee

Mare Oder. Foto: erakogu
Mare Oder. Foto: erakogu

Kevadpühad toovad kaasa aja perega, munade värvimise rõõmud ning esimesed aiatööd. Terviseameti Mürgistusteabekeskus saab aga igal aastal just sellel ajal tavapärasest enam murelikke telefonikõnesid.

Tihti helistatakse mürgistusinfotelefonile 16662 lihavõtete ajal juhtumitega, kus laps on suhu pannud või alla neelanud munade värvimiseks mõeldud värvainet.

“Näiteks helistas murelik ema, kelle laps sõi eelmisel päeval kommi pähe munade värvimiseks mõeldud rohelise tableti, mida lahustatakse vees. Öösel magas laps rahutult, ajas iiveldama ning hommikul oksendas,” kirjeldas Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder ühte juhtumit.

“Munavärve ei tasu liiast karta, sest valdavalt on need toiduvärvid ja maitsmine ei põhjusta ägedat mürgistust,” tõdes Oder. Toiduvärvi alla neelamisel on põhiliseks tervisekaebuseks seedetrakti ja naha ärritus. Sellisel juhul tuleb lapse suu loputada ning pakkuda juua selleks, et värvi lahjendada. On võimalik, et lapsel tekib allergia värviaine suhtes.

“Kindlasti tasub hoiduda munade kaunistamisest muude, selleks mitte mõeldud ainetega – näiteks briljantrohelisega, mille erkroheline värvus on küll munavärvimiseks ahvatlev, kuid suhu, nahale või silma sattudes võib tekitada tugeva ärrituse,” tõi Oder välja ühe värvilise ohuallika.

“Näiteks oli üheaastane laps saanud kätte pudeli briljantrohelisega ning seda endale suhu ja nahale ajanud. Infoliinile helistanud ema tundis muret, kas nüüd on mürgistus ja tuleb kohe EMOsse joosta,” kirjeldas Oder ühte juhtumit. Briljantroheline on piiritusepõhine lahus, mis ärritab limaskesti. Seetõttu tuleb aine juhusliku suhusattumise korral haiglasse tõttamise asemel suu ja nahk loputada, anda jahedamat jooki ja sööki ning jälgida lapse enesetunnet.

Kevadpühade eel ja ajal tehakse tihti ka suurpuhastust ning algavad aiatööd, mille käigus kasutatakse erinevaid kemikaale. Sellisel juhul on oluline kanda kummikindaid, maski, kaitseprille ja vajaduse korral ka kaitseriietust. Toas kemikaale kasutades tuleb teha aknad lahti ja tagada ruumides korralik õhuvahetus. Kemikaale kasutades tuleb põhjalikult uurida ka toote pakendil olevat kasutusjuhendit, samuti tasub otsida pakendilt üles aine ohtlikkusest märku andev ohumärgis ehk piktogramm.

Mürgistuse või selle kahtluse korral tasub julgelt helistada infonumbrile 16662. ”Mürgistusinfoliinile helistades saab murelik helistaja selgust olukorra ohtlikkusest või ka asjatust kartusest, mistõttu pöördutakse haiglasse vähem,“ selgitas Oder ja soovitas mürgistusinfonumbri 16662 telefoni salvestada, et see oleks vajadusel kiirelt leitav.

Helistamine on anonüümne ning nõuandeliin on avatud ööpäev läbi. Kõnedele vastavad pikaajalise töökogemuse ja mürgistusvaldkonna eriõppega õed ja arstid, kes hindavad olukorra ohtlikkust ning annavad õiged juhised esmaabiks ja edasiseks tegevuseks. Nõu saab küsida nii eesti, vene kui ka inglise keeles. Rohkem saab mürgistusriskidest lugeda Mürgistusteabekeskuse kodulehelt www.16662.ee.

Pane tähele:

  • Loe enne kemikaali kasutamist toote kasutusjuhendit ning vaata pakendilt ohumärgist!

  • Hoia kemikaale originaalpakendis! Nii ei lähe need segamini muude toodetega.

  • Kemikaale kasutades kaitse ennast ja kanna kummikindaid, maski, spetsiaalseid kaitseprille, vajaduse korral kaitseriietust!

  • Aiatöid tehes või kemikaalidega tegutsedes hooli ka teistest! Lapsed ja lemmikloomad tuleb saata eemale, kui tegeled aias puude või põõsaste pritsimisega. Teavita ka naabreid suurematest taimekaitsetöödest ja vali tööde tegemiseks tuulevaikne ilm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
28 päeva tagasi

Alkoholiga juhtub kõige rohkem õnnetusi pühade ajal…
Miks islamikultuur alkoholi ei luba?
Sest seal hoolitakse inimestest

AVS
27 päeva tagasi
Reply to  ...

Ja kiimas vanamehed võivad abielluda kümneaastaste tüdrukutega. Hoolimine missugune.
Egas alko keelamine ei tähenda seda, et ei joodaks, on ka meil selline veider aeg üle elatud.

liberaalne salliv
27 päeva tagasi
Reply to  AVS

Need on islami traditsioonid, mida mitte keegi ei hakka muutma sellepärast, et need sulle ei meeldi.

Kodanik
27 päeva tagasi
Reply to  ...

Meil astutakse käskudest ja keeldudest üle. Alkoholist eemale peab inimene ise hoidma, kui iseloomu on.

joga
28 päeva tagasi

Pühad nüüd küll süüdi olla ei saa.

Toots
28 päeva tagasi
Reply to  joga

Inimesed, õppige loetust ka aru saama!

Inimene
29 päeva tagasi

Keelame nüüd pühad ära sest need on OHTLIKUD?!
Ikka lauslollusega tegelevad need maksumaksja raha peal üleval peetavad ametid! Keelame elamise üldse ära, see on ju ka ohtlik sest kõik inimesed surevad ära kunagi.
Miks küll LE sellist lollust kultiveerib?

AVS
29 päeva tagasi
Reply to  Inimene

No mis sa hüsteeritsed niimoodi, kes sul siin pühasid keelama hakkab?
Aeg-ajalt võib selliseid põhitõdesid ikka üle korrata, egas kõik pole nii targad kui sina.

Jajah,
28 päeva tagasi
Reply to  AVS

ega inimesed ju enam oma peaga üldse mõelda ei oska, varsti tuleb lusikale ka tarvitamisõpetus juurde panna!