Juhtkiri: konkurents tuleb kasuks

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kohalikud omavalitsused loobuvad järjest hooldekodude pidamisest. Aasta tagasi septembris läks erakätesse Lihula valla hooldekodu. Nüüd tunneb Reformierakonna poliitikuile kuuluv ettevõte Südamekodud huvi Lääne-Nigula vallas asuva Risti ja Oru hooldekodu vastu.

Seni viiest hooldekodust koosneva keti omanikud, kes ostavad hooldekodusid kokku üle terve Eesti, ei ole aga huvitatud konkurentsist ühe kohaliku omavalitsuse piires – üks töötaks n-ö vaba turul, teist subsideeriks kohalik omavalitsus. Ühest küljest mõistetav. Teisest küljest küüniline, sest  eelkõige oleks sellises olukorras keeruline hinda tõsta, kui kohalik omavalitsus (või teine omanik) seda ei tee.

Hooldekodu elanikele ja nende lähedastele mõeldes tuleks ükskõik missugune konkurents asjale igati kasuks. Esiteks hindade pärast, mis nagunii käivad juba praegu suurele osale eestlastest üle jõu. Teiseks aga sellepärast, et varem või hiljem peavad ka meie hooldekodud hakkama muutuma. Seni on hooldekodu olnud paik, kuhu minnakse viimases hädas, kui kodus tõesti enam hakkama ei saa või  pole kedagi, kes abistaks. See ei pea nii olema. Hooldekodusid peaks olema erinevaid – nii neid, kuhu tullakse viimases hädas, kui ka neid, kuhu tullakse, et elu oleks vanas eas lihtsalt mõnusam.

Miks mitte veeta viimased aastakümned mõnes pansionaadi tüüpi vanadekodus, kus on eraldi korterid või toad, aga olemas ka arst, õde, hooldaja, ühe sõnaga võimalus mugavalt ja kiiresti professionaalset abi saada, kui seda on vaja. Tahad, teed ise süüa. Tahad, lähed söögisaali sööma. Tahad, oled omaette. Tahad, lähed ja suhtled. Tundub uskumatu luksusena, aga eks kunagi ole tundunud uskumatu luksusena ka kraanist voolav soe vesi.

Lääne-Nigula vallas tundub olevat tekkinud konkurents – vald ise ei ole veel otsustanud, kas anda  erakätesse üks või kaks hooldekodu, tahtjaid aga on juba rohkem kui üks. Koluveres on üks erakätes hooldekodu juba nagunii olemas. Konkurents aga on alati edasiviiv jõud. Ehk ei olegi pansionaadi tüüpi mõnusad hooldekodud enam määramatus kauguses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
jama
4 aastat tagasi

Tule taevas appi- mis loogika järgi on konkurents tervitatav hooldekodude valdkonnas??? Hooldekodude kohti on vaja kogu aeg juurde, järjekorrad pikad, teenustasud kõrged. Konkurents toimiks ikka siis kui teenusepakkujaid palju ja antud juhul siis hooldekodukohti ka palju, et on mille vahel valida ja et seetõttu läheks hinnad alla. Praegu tõstetakse kogu aeg hindu, samas omaksed peavad lisaks kohatasule, ise veel viima mähkmeid ja ravimeid oma lähedase hooldamiseks, lisaks veel mitmekesistama ise oma lähedase toidulauda, sest toit ei ole ole väga kvaliteetne. Hooldajate palgad on ühed madalamad üldse, ametliku statistika kohaselt, ja keegi eriti ei taha hooldajaks tööle minna. Mis konkurentsis me… Loe rohkem »