Muusikapäeva toob Läänemaale tšellovirtuoosid

Marcel Johannes Kits
Marcel Johannes Kits

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril toimub 108 kontserti kõikjal üle Eesti. Tänavu keskendub iga maakond omaette instrumendile või erialale, mis täidab kontserte selles piirkonnas. Läänemaa keskendub muusikapäeval tšellole.

Muusikapäev on maailmas ainulaadne laiaulatuslik hea tahte projekt, milles kontserdipaigad ja esinejad osalevad vabatahtlikkuse alusel ning kõik sündmused on publikule prii sissepääsuga. Tänavu leiab üle-eestiline Muusikapäeva kontserdiprogramm aset seitsmendat korda. Muusikapäeva korraldab Eesti muusikanõukogu.

Traditsiooniliselt kulmineeruvad päevased sündmused õhtuse muusikapreemiate tseremooniaga, kus Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapital ja Eesti muusikanõukogu annavad üle igaaastased muusikapreemiad. Eesti kultuurkapital annab välja üheksa preemiat ning Eesti muusikanõukogu kolm: interpretatsiooni-, heliloomingu- ja preemia muusikaelu jaoks olulise ning väljapaistva tegevuse eest. Interpretatsioonipreemia väljaandmist toetab perekond Neivelt , heliloomingu preemia väljaandmist EAÜ Eesti autorite ühing ja muusikaelu tegelase preemia väljaandmist helikunsti sihtkapital. Muusikapäeva tseremoonia ja preemiate üleandmine toimub Eesti muusika- ja teatriakadeemia vahetult enne avatavas uues saalis. Tseremooniast toimub ERR kultuuriportaalis veebiülekanne ja erisaade sündmusest on ETV eetris kell 22.05.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse ülemaailmselt 1. oktoobril. Traditsioon algatati 1975. aastal Rahvusvahelise muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvõtmisel, kes kutsus üles meenutama sellel tähtpäeval, milline koht on muusikal meie kultuuris ja igapäevases elus.

Muusikapäev Läänemaal

13 Läänemaa ühisgümnaasiumis esinevad Silvia Ilves (tšello), Marcel Johannes Kits (tšello)

14 Kullamaa kultuurimajas esinevad Peeter Paemurru (tšello), Piia Paemurru (klaver)

17 Uuemõisa mõisas esinevad Marcel Johannes Kits (tšello), Silvia Ilves (tšello), Peeter Paemurru (tšello) ja Piia Paemurru (klaver)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments