Põõsaspea neemel nähti siberi tõmmuvaerast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Siberi tõmmuvares. Foto: Margus Ellermaa
Siberi tõmmuvares. Foto: Margus Ellermaa

14. septembril pildistas ornitoloog Margus Ellermaa Põõsaspea neemel siberi tõmmuvaerast, keda teadaolevalt ei ole Eestis enne kohatud. Ühte siberi tõmmuvaerast nähti Põõsaspea neemel juba 6. septembril, kuid siis ei õnnestunud teda pildistada.

Ellermaa kirjelduse kohaselt lendas siberi tõmmuvaeras 6. septembril mööda kaks korda – kõigepealt itta ja viie minuti pärast tagasi – edelasse. 14. septembril möödus tõmmuvaeraparves rännanud siberi tõmmuvaeras vaatlejaist mööda 300 m kauguselt.

Siberi tõmmuvaerast eristab Eestis elavast tõmmuvaerast noka kuju ja värvus ning silmataguse laigu suurus. Siberi tõmmuvaera pesitsusalad asuvad Ida-Siberis ning talvitusalad Ida- ja Kagu-Aasias. Euroopasse eksib ta linnuharulduste komisjoni esimehe Margus Otsa sõnul väga harva. Kui linnuharulduste komisjon vaatlused kinnitab, siis on siberi tõmmuvaeras Eesti lindude nimestikus 391. liik.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments