Valitsus peab Põgari-Sassil väljasõiduistungi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Valitsus Põgari-Sassil viis aastat tagasi. Urmas Lauri foto

Eesti valitsus peab 26. septembril Läänemaal Põgari-Sassi palvemajas oma väljasõiduistungi, mälestades sellega 75 aastat tagasi sealsamas toimund Otto Tiefi valitsuse viimast istungit.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo direktor Urmas Seaver kinnitas, et 26. septembril on valitsuse väljasõiduistung Põgari-Sassil. Ta lisas, et praegu pole veel selge, millised ministrid istungist osa saavad võtta, veel pole selge ka peaministri ja ministrite täpsem programm Läänemaal. „Planeerimine alles käib,” ütles Seaver.

Valitsuse väljasõiduistungi pidamisest Põgari-Sassi palvemajas septembri teises pooles on saanud traditsioon. Viis aastat tagasi pidas seal istungit Taavi Rõivase juhitud valitsus ja 15 aastat tagasi Juhan Partsi valitsus. 1944. aasta 22. septembril oli Põgari-Sassi palvemajas Otto Tiefi valitsuse viimane istung. Tiefi valitsus oli viimane põhiseaduslik valitsus Eestis enne iseseisvuse taastamist 20. augustil 1991. Tiefi valitsuse liikmed oli 1944. aasta septembris kogunenud Puise randa Põgari külla, et oodata evakueerimiseks lubatud kiirkaatrit Rootsist. Kiirpaat jäi aga hiljaks ja enne jõudis Läänemaale Punaarmee.

Valitsuse liikmetest pääses 29. septembril lõpuks kohale jõudnud kiirpaadiga Rootsi ainult riigisekretär Helmut Maandi. Valitsuse ülejäänud liikmed arreteeriti ning mõisteti vangi või surma. 1999. aastal avasid peaminister Mart Laar ja Ridala vallavanem Rein Hallik palvemaja seinal Otto Tiefi valitsuse auks mälestustahvli.

Nõukogude väed hõivasid Tallinna 22. septembril 1944, sama kuu lõpuks jõudsid punaarmeelased vallutada Lääne-Eesti. Sealt edasi järgnes saarte vallutamine. 25. novembril lahkusid viimased Saksa väed Saaremaalt Sõrve säärelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments