Haapsalu elanikud tahavad paremaid kõnniteid

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Metsa tänav. Foto: Arvo Tarmula
Metsa tänavalt Vee tänavale minnes saab kõnnitee lihtsalt otsa. Foto: Arvo Tarmula

Reede hommikuks esitati 2020. aasta kaasava eelarve raha kasutamiseks kümme ettepanekut, millest lõviosa puudutavad kõnniteid ja jalakäijate ohutust.

Esimene ettepanek tuli Urmas Käärilt, kes märgib, et tiheda liiklusega Metsa tänaval ei ole ühtegi tähistatud jalakäijate ülekäigurada. Teiseks tegi ta ka ettepaneku, et välja tuleb ehitada ka Vee tänava kõnnitee kuni Metsa tänavani.

Kõnniteed tahetakse ka Männiku teele: Asuküla peakraavist, kus praegu olemasolev kõnnitee ära lõppeb, kuni Aida tänava ristini kõnnitee. Selle lõigu pikkus on umbes 400 meetrit. „Talvisel ajal, kui teeserva on lükatud lumevallid, on jalakäijad sunnitud seal kõndima sõiduteel. Kõnnitee ei pea olema kõige kallim asfalteeritud või kividega laotud variant, piisab ka killustikpõhjale rajatud paekivisõelmetest teest,“ kirjutab Tõnis.

Merle Hiiemäe soovib Jõõdre külla mänguväljakut. „Jõõdre külas elab väga palju lapsi, aga siin puudub lastel mänguväljak. Olemasoleval mängualal asuvad küll kiiged, kuid need on väga amortiseerunud ja lastele ohtlikud. Ka liivakasti ümbrus vajab värskendust,“ märkis ta.

„Kõnnitee Haapsalu RIMist linnavalitsuseni ära parandada ja lisada linna rohkem istumispinke jalakäijaile!“ kirjutas Valve.

„Tamme tänava maja number 21 otsast kuni Lihula maanteeni on vaja kõnniteed. Praegu on seal eluohtlik liigelda nii jalakäijal, ratastooliga kui ka lapsevankriga. Sügisel ja kevadel on porine ning talvel lumevallid,“ teatas Kadri.

Pille-Riin leidis, et Herjavale Silma ringile tuleks rajada kergliiklustee.
Tõrukese lasteaia peregi tahab siledamat jalgealust. „Haapsalu Vanalinna Lasteaedade alla kuuluv Tõrukese maja (endine Haapsalu Lasteaed Tõruke) pakub mängulusti enam kui sajale lapsele. Mõni aasta tagasi alustati meie õueteede renoveerimisega, kuid suur osa on veel vana asfaltkatte all. Soovime pakkuda lastele siledamat jalgepinda, pehmemat kukkumist ja treenimiseks kaasaegset spordiväljakut.“

Haapsalu piiskopilinnuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Hele Otti hinnangul võiks kaasava eelarve rahaga korda teha linnuseõue avaliku WC.
„Haapsalu linnus on üks olulisemaid linna vaatamisväärsusi ja linnuseala mõnusaks ajaveetmiskohaks linna külalistele ja siinsele elanikule. Linnuseõue on aastakümneid peetud suurepäraseks kontsertpaigaks, mis teeb sellest ilmselt kõige külastatavama koha Haapsalus. Aasta aastalt on saanud suurimaks mureks avaliku WC halb tehniline seisund. Selleaastase linna kaasava eelarve projektiga soovime alustada lossipargi amortiseerunud tualettide kordategemisega,“ kirjutas ta.

OÜ Haapsalu Linna Spordibaaside müügijuht Karel Mölli tegi ettepaneku, et kaasava eelarve raha eest tuleks renoveerida Paralepa skate-park.

„On väga tore, et tänapäeva lastel on lisaks arvutimängudele ka sportlikud huvid ja hobid. Hetkel on väga populaarsed erinevad skate-spordialad (bmx, rula, rulluisud ja eriti tõukerattad). Esitan ettepaneku Paralepas asuva vana skatepargi renoveerimiseks. Vana park on amortiseerunud ning lastele ohtlik. Väikesed kohtparandused pole jätkusuutlik lahendus. Uus park on küll olemas, kuid enamasti ülerahvastatud. Lisaks vana skate-pargi korrastamisele tuleks sinna paigaldada lõhkumiste ja vägivalla vältimiseks ka korralik videovalve, mis on ühendatud politsei jälgimissüsteemiga. Lisaks vanade elementide korrastamisele võiks vahendite piisamisel juurde ehitada ka mõni uue ja huvitava elemendi, mida staadioni skate-pargis pole.“

Hea linlane, mille jaoks peaks kasutama järgmise aasta kaasava eelarve raha?
Haapsalu linnavalitsuse kodulehel saab oma ettepaneku kirja panna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Loop
4 aastat tagasi

Silmale võiks küll kõnnitee teha !

K. L.
4 aastat tagasi

Metsa tänavale kõnnitee!!!

juss
4 aastat tagasi

See raha tuleks anda maletajast pokkerimängijale ja las teeb sellest õnnetust 20. kilost mingigi raha, siis võib edasi mõelda!

Kodanik
4 aastat tagasi

Tamme ristmikul jalgsi/rattaga liiklejatele foor olemas, aga miskipärast ei taha enamus nuppu vajutada ja minnakse tuimalt punasega üle tee. Kas nad arvavad, et kui Tallinna maantee suunad punaseks lähevad, siis on neil automaatselt roheline tuli või on nad värvipimedad?

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Mis ohutusest me räägime, kui osad ei suuda ka fooriga ristmikul ohutult liigelda.
Mõni seisab esirattaga pooleldi sõiduteel ja ootab et üle tee saaks.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Huvitav, miks ei muutu jalakäija/ratturi tuli roheliseks automaatselt, nii nagu see on korraldatud teistes linnades? Sarnane mõttetu nuppude tagaajamine käib Lihula mnt ristmikul.

Veebel
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Inimesed ei taha autojuhte lihtsalt ärritada. Ainult üksi läheb üle ja paneb punasega terve liikluse seisma. Sigadus ju. Nii et ei maksa inimesi kohe halvustada, kui nad hoopis head soovivad.

Toslem
4 aastat tagasi

Küsimuse peaks nii üles seadma. Hea linlane, mille jaoks peaks kasutama järgmise aasta eelarve raha? Kaasav eelarve on minu arust populistlik ettevõtmine. Kui samasuguse hooga tegeletaks linnas igapäevaste murede lahendamisega, siis oleks väga hea. Ei pea olema kurt ja pime, et aru saada sellest, millises seisus on Haapsalu tänavad ning kõnniteed. Metsa tänava kõnniteedesse on maetud 40 000 eurot kaasava eelarve raha. Vaatasin, ei paista.
Minuarust on viimasel kümnel aastal linnal puudu visionist ja tegevusplaanist, millest ka kinni peetakse. Elatakse valimistest valimisteni. Volikogu…. ÄRATUS!

Volikogu
4 aastat tagasi
Reply to  Toslem

Mida? Lase olla, ära sega!

Nii on
4 aastat tagasi

Kõnniteede olemasolu ja jalakäijate ohutuse kõrval peaks prioriteediks olema ka parkimiskohtade olemasolu – neid on samuti puudu ning tänavate äärde tihedalt pargitud autod on omakorda liiklusohuks.
Ma leian, et IGA teeprojekti juures, mis linnale kuuluval maal planeeritakse, peaks just neid prioriteete eeskätt silmas pidama.

Roheline
4 aastat tagasi

Kõnniteedega on küll kohati väga kehvasti,eriti kui liikuda lapsevanrkri,rulaatori või ratastooliga…. Laste ja invaliididega võiks rohkem arvestada!

siil
4 aastat tagasi
Reply to  Roheline

haapsalus polegi praktiliselt kõnniteid, seepärasr sõidab ka sukles oma villisega linnas ja võtab ka koera peale,et see jalgu ära ei murra. kui nüüd keegi hakkab inimeste peale mõtlema ja kõnniteid ehitama, siis on küll ime sündinud