Juhtkiri: Ratase valitsuse kaalumine

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Reedel hakkab riigikogu kaaluma Jüri Ratase teise valitsuse sobivust. Umbusaldushääletuse põhjuseks on üle-eelmisel nädalal juhtunu, kui rahandusminister Martin Helme püüdis politseijuht Elmar Vaherit vallandada.

Vaheri ja siseminister Mart Helme sümboolne leppimine ei tee olematuks ebaseaduslikku ja ebaeetilist vallandamiskatset. Nii püüabki opositsioon eesotsas Reformierakonna liidri Kaja Kallasega reedel Ratasele umbusaldust avaldada. Praegu võib üsna kindel olla, et Ratas jääb ametisse, sest uue valitsuse sünniks hääli koos pole. Kaks riigikogu liiget on küll koalitsiooni saadikute hulgast lahkunud ja hääletavad koos opositsiooniga, aga sellest ei piisa, et saada vajalik ülekaal.

Ratase valitsus tuleb umbusaldushääletusest välja tugevamana kui varem. Opositsioon saab kirja veel ühe kaotuse, mäletatavasti ebaõnnestus mõni aeg tagasi ka Mart Helme umbusaldamine. Valitsuse mandaat on tugevam ja koostöö parem pärast vastasrinna nõrka rünnakut.

Tugevamat mandaati toetas ka avaliku arvamuse küsitlus, mis näitas Keskerakonna toetuse kosumist. See omakorda annab valitsusele vabamad käed oma poliitika teostamiseks: lubab jätkata populistliku pensionireformiga ja teostada ka uuenenud välispoliitilist kurssi, mis ei põhine enam koostööl Euroopa Liidu ja NATOga, vaid toonitab ennekõike riikide kahepoolseid suhteid.

EKRE valitsusdelegatsiooni iseloomustab jõhkralt otsekohene stiil. Martin Helme ütles eelmisel nädalal antud intervjuudes keerutamata, et võimule tuleku järel on poliitikuil õigus ametnikke välja vahetada. Oma oponente nimetas ta halvustavalt hüsteerikuiks. Vigu ta enda käitumises ei tunnistanud.

Ratase valitsus rühib pärast umbusaldushääletust edasi. Opositsiooni nõrkus annab Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsusliidule aina jõudu juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mnjah
4 aastat tagasi

Nagu ennist olen öelnud ei ole LE jõudnud kaugemale kvaliteetsetest kommunaaluudistest. Äkki oleks aeg peatoimetajat vahetada, et lehe sisu muutuks ärksamaks ja ajakirjanduse alustõed jälle kasutust leiaks?

xyz
4 aastat tagasi

Misasi on “populistlik pensionireform”? Kas kirjutaja ka teab, palju on riike, kus kehtib selline “populistlik pensionisüsteem”? ABSURD sildistamine, aga eks see on tänapäeva reaajakirjaniku töö peamiseks sisuks.

Mis värk
4 aastat tagasi

Järjekordne faktidega meelevaldselt ümber käidud paskvill.