Eesti Energia uurib võimalust rajada Risti külje alla tuulepark

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Aulepa tuulepargis on kokku 16 tuulikut. Foto: Urmas Lauri
Aulepa tuulepargis on kokku 16 tuulikut. Foto: Urmas Lauri

Eesti Energia esitas Lääne-Nigula vallale detailplaneeringu taotluse, et alustada keskkonnamõjude hindamist ning selgitada välja, kas Risti lähistele on võimalik rajada kuni 30 tuulikuga tuulepark.

„Oleme uurinud võimalusi tuuleparkide Eestisse rajamiseks aastaid ning meie analüüsi tulemus näitas, et Risti on hea tuulepotentsiaaliga koht,” ütles Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmas. „Keskkonnamõjude hindamine peabki nüüd välja selgitama, kas ja kuidas tuulepargi rajamine Ristile on võimalik.”

Kärmase sõnul ostis Eesti Energia tuulepargi rajamiseks maatükke eramaaomanikelt, samuti on kavas kasutada RMK maad ja rendimaad. Ristile võib tulla kuni 30 tuulikut.

Kui ühe võimsus on 4 MW, siis kogu pargi võimsus võib küündida 120 MWni. Võrdluseks – Eesti suurim tuulepark töötab Paldiskis, kus 18 generaatori võimsus on 45 MW. Noarootsis Aulepas kuulub Eesti Energiale tuulepark, kus 13 tuuliku koguvõimsus on 48 MW.

Tuulepark hakkaks asuma ühe kilomeetri kaugusel lähimatest majapidamistest metsa sees. „Oleme võtnud eeskujuks Soome ja Saksamaa, kus tuuleparke on samuti metsa ehitatud. Mets ja piisav kaugus inimasustusest summutavad tuuliku müra. Samuti ei riiva metsa püstitatud tuulikud silma,” selgitas Kärmas.

Kärmase sõnul oleks Ristile rajatav tuulepark Eesti kõige nüüdisaegsem. Samuti annaks see tänu elektri otseühenduse võimalusele olulise konkurentsieelise tööstusettevõtetele, kes soovivad tuulepargi lähedale oma tootmist rajada.

Viimased suuremad tuulepargid, Paldiskis ja Narva tuhaväljal, said Eestis valmis 2012-2013 aastatel.

Kärmas lootis, et majandusministeerium korraldab tuuleparkide ehitamise vähempakkumised 2021 ja 2023. Viimased on vajalikud, et saada riigi ehituseks toetust. Tuuleparkide ehitus ei ole praegu ainult turutingimustel ettevõtjaile piisavalt tasuv. Eesti riik vajab aga uusi tuuleparke, et täita Euroopa Liidu ees võetud kohustusi, mille kohaselt peab suurenema taastuvatest allikatest toodetud elektri hulk.

Tuulepargi asukoht Risti ja Palivere vahel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments