2

Juhtkiri: üllatusteta eurovalimised

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Euroopa Parlamendi valimiste tulemuse oleks võinud välja kuulutada juba mitu nädalat tagasi, sest ootamatusi ei sündinud. Valimiste ainus üllatus oli Indrek Tarandi allajäämine endisele välisministrile Sven Mikserile. Viimane edestas Tarandit 29 häälega. Öelge veel, et ühel häälel pole kaalu.

Tarand sai 2009. aasta eurovalimistel 102 000 ja 2014. aastal 43 000 häält. Ühe poliitiku tähelend on lõppenud, aga see katkes juba mitu kuud tagasi Toompeal kakeldes.

Muus osas oli aga tulemus üllatusteta. Endine suursaadik Moskvas Marina Kaljurand kasseeris oma 12 aastat tagasi kogutud poliitilise kapitali ning suundub viieks aastaks Euroopa Parlamendi liikmeks. Rahvas armastab oma kangelasi. Kaljurand on nende valimiste täht, nii nagu 2004 oli Toomas Hendrik Ilves, 2009 Tarand või 2014 endine peaminister Andrus Ansip.

Kaks kohta sotsidele, kaks Reformierakonnale, üks Keskerakonnale ja üks EKRE-le oli ootuspärane tulemus. Isamaa jäi seitsmendaks; kui britid sügisel hakul tõenäoliselt leppeta lahkuvad, siis saab ka erukindral Riho Terras europarlamenti.

Veel kuu aega tagasi tundus, et Eesti on rahulolematu valitsusliiduga, mis jättis valimiste võitja Reformierakonna opositsioonipingile. Euroopa Parlamendi valimiste tulemused ehmatust ei kinnita. Isamaa kaotas võrreldes viie aasta taguse ajaga kolm protsendipunkti valijate toetust, Keskerakond tervelt kaheksa, aga EKRE võitis kaheksa protsendipunkti. Keskerakond võis küll hääli kaotada, aga nagu möödunud korral, on ka eeloleval viiel aastal europarlamendis üks keskerakondlane.

Valijad andsid protestiks valitsuse vastu küll 10 000 häält Eesti 200-le, ligi 6000 häält rohelistele ja ligi 3000 elurikkuse erakonnale, aga see oli kõik. Eesti on oma valitsusega rahul, vastasel korral oleks ka valimisaktiivsus olnud märksa kõrgem.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
juss
juss

Viimane edestas Tarandit 29 häälega. Öelge veel, et ühel häälel pole kaalu. Ja ütlengi, kuna vahe oli ikkagi 29 häält!

H2O
H2O

Mõttetu teema

wpDiscuz