Tanel Kiik: olen alkoholiaktsiisi langetamise vastu

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Arvo Tarmula
Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Arvo Tarmula

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond) ütles reedel Lääne Elule antud intervjuus, et on vastu alkoholiaktsiisi langetamisele.

„Mina jäin alkoholiaktsiisi langetamise küsimuses valitsuses eriarvamusele, sest aktsiisilangetuse ohud rahva tervisele vajavad analüüsi enne otsuste tegemist,“ ütles Kiik.

Valitsus teatas esmaspäeval, et langetab 1. juulist alkoholiaktsiisi 25 protsendi võrra.

„Riigi alkoholipoliitika on jätkuvalt pigem samal kursil, mis puudutab alkoholi müügi- ja reklaamipiiranguid, siis leevendamist pole ette näha, pigem tuleb sotsiaalministeeriumilt ettepanekuid täiendavateks piiranguteks,“ rääkis Kiik.

„Eelmise valitsuse alkoholiaktsiisipoliitika lähtus rahva tervisest, jättes tõenäoliselt hindamata mõjud piirikaubandusele,“ märkis Kiik. „Praegune valitsus on otsustanud piirikaubanduse vastu võitlemisel aktsiise langetada, mina olen selles küsimuses eriarvamusel, sest arvan, et alkoholiaktsiisipoliitika peab vaatama mitte ainult piirikaubandust ja majanduslikku mõju, vaid pikaajalist alkoholi kättesaadavust. Aga valitsuse seisukoht on, et piirikaubanduse probleem vajab jõulist ja kiiret lahendamist.“

Kiik märkis, et viimastel aastatel on alkoholitarbimine olnud Eestis stabiilsel tasemel, konjunktuurinstituudi küsitluse kasv või kahanemine on jäänud on statistilise vea piiresse. Eile avalikustas konjunktuuriinstituut uuringu, mis ütleb, et alkoholi tarbimine oli mullu Eestis umbes samal tasemel kui aasta ja kaks varem.

Kiik möönis, et rahvusvahelised alkoholikontsernid on käinud peaminister Jüri Ratast korduvalt survestamas, et valitsus langetaks alkoholiaktsiisi. „Kui olin veel eelmise valitsuse ajal peaministri büroo juhataja, siis on meil olnud kohtumisi erinevate alkoholitootjatega nagu ka paljude teiste ettevõtjatega, nii Eesti kui ka rahvusvahelistega,“ ütles Kiik.

„Alkoholitootjate soov on olnud, et riik langetaks alkoholiaktsiisi, sest näevad suurt ohtu piirikaubanduses. Eelmine valitsus aktsiise ei langetanud, vaid jättis tõusu ära või tõstis varem lubatust poole vähem. Praegune valitsus otsustas koalitsioonileppes, selle sõlmimisel ei olnud laua taga ühtegi alkoholitootjat, et alkoholiaktsiis langetamine on peamine vahend piirikaubanduse ohjeldamiseks ja selleks tuleb alkoholiaktsiisi langetada,“ kinnitas Kiik.

Alkoholipiirikaubandus on Euroopas laialt levinud, sest tarbijad eelistavad osta riikidest, kus riiklikud maksud madalamad.

„Piirikaubandus on üks Euroopa Liidu hüvesid. Piirikaubanduse puhul on probleem määras, kui mõni protsent alkoholimüügist, siis see ei tundu probleem, aga kui kasvab veerandini või rohkem, siis tekib küsimus, et kas seda on võimalik piirata,“ ütles Kiik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kägu
4 aastat tagasi

Olime ju rõõmsad,et soomlased käisid aastakümneid meilt kaupu(mitte ainult viina) ja teenuseid ostmas. Nüüd teevad seda koos nendega ka pool Eestit,jättes sadu miljoneid Lätti. Praeguse olukorra eest oleme tänuvõlgu sotsidele,kes said selle eest valimiste kinga.Seda oleks nad muide ka rändepakti eest nagunii saanud.On viimane aeg mõistusele tulla ja üritada endine olukord taastada,et soomlased sajaga Lätti ei kihutaks.

valikud on halvad ja veel halvemad
4 aastat tagasi
Reply to  Kägu

Paradoks on aga selles, et ENDIST OLUKORDA ei taasta enam ühegi valemiga.

sama seis või hullem
4 aastat tagasi

Kes rõõmustab, kes kurvastab. Võtke kuidas tahate, aga suuri muutusi see kaasa ei too. Mõned sendid õllelt ja pisut üle euro viinalt ei muuda olukorda. Läti jääb ikka odavamaks ja riik kaotab veelgi oma kogutud aktsiisis. Kes võidab? Mitte keegi sellest pakasuhhast.

juss
4 aastat tagasi

Poes jääb hind samaks!

Pook
4 aastat tagasi

Hõissa hõissa pidu meie poistel. Rahvas rõõmustab, sest lõpuks ometi tuli valitsusel mõistus pähe. Nüüd saame viina viieka eest nagu vanasti ja kanget walteri õlut paari euroga. Joome nii et maa must ja pilliroog mühiseb.

Arvos
4 aastat tagasi
Reply to  Pook

Oleksid võinud parem vait olla, ei midagi arukat.

Andres
4 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Täpselt sama arukas kui valitsuse otsus 😀