Reformierakond: piirikaubanduse ohjeldamine alates 1. juulist on võimalik

Aivar Sõerd Foto: erakogu
Aivar Sõerd Foto: erakogu

Reformierakonna riigikogu fraktsioon toetab piirikaubanduse tõrjumiseks alkoholiaktsiisi langetava eelnõu kiiret menetlemist.

Kiireim viis alkoholiaktsiisi langetamiseks on toetada eelnõu, mille Reformierakonna fraktsioon andis 2. mail Riigikogu menetlusse, selgitas endine rahandusminister Aivar Sõerd. Reformierakonna riigikogu fraktsioon toetab piirikaubandust tõrjuva eelnõu vastuvõtmist selliselt, et see hakkaks kehtima alates 1. juulist. „Kui piirikaubanduse tekitasid aktsiisitõusud, siis piirikaubandust saab ka tõrjuda aktsiisilangetusena,” selgitas Sõerd.

Sõerdi sõnul on Reformierakonna eelnõu sisendina kasutanud eelmise aasta oktoobris valminud konsultatsioonifirma KPMG analüüsi, mis jõudis järeldusele, et Läti-suunalist piirikaubandust on võimalik edukalt tagasi pöörata. „Uuringu oluliseks osaks ja sisendiks oli uuringu raames Kantar EMOR-i tehtud küsitlus. Selle kokkuvõte oli, et kui õllekohvri hinnavahe Lätiga oleks alla 2 euro ja pooleliitrise viina hinnavahe alla 1 euro, siis 90% ostjatest enam Lätti ei sõidaks,” ütles Sõerd.

Sõerd lisas, et kahe viimase aastaga on võrreldes eelarveseadusega kütuse-, tubaka- ja alkoholiaktsiisi ning aktsiisikaupadelt arvestatud käibemaksu laekunud 357 miljoni eurot vähem. Aktsiiside langetamine vähendaks piirikaubandust 90 protsendi ulatuses.

„Rahandusministeeriumi andmetel hõlmab piirikaubandus neljandiku turust. Asjakohased pole viited sellele, et piirikaubandust on ka mujal. Turu mahuga võrreldes sama suure osakaaluga piirikaubandust nagu Eesti ja Läti piiril, me mujal Euroopa Liidus ei leia,” lõpetas Sõerd.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kont
4 aastat tagasi

Jutt on ju ainult õlleaktsiisist. Kuulake Helme juttu. See, kui õlle 5 või 10 senti odavamaks läheb ei muuda minu käitumist karvavõrdki. Lätis käimine juba traditsiooniks kujunenud, odavam ja kvaliteetsem kütus ja uued palju paremad õllesordidki valitud. Eesti õlut ma enam ei ostaks niikuinii ja viin on seal odavam ja parem. Kui isegi aktsiis langetatakse, mida ma ei usu, siis jääb riigil veelgi rohkem raha saamata.

Arvos
4 aastat tagasi

Mina ostaks seni Lätist kuni kohapeal on hinnad odavamad. Põhimõtteliselt.

Ats
4 aastat tagasi

Mulle meeldib,et praegune koalitsioon ei tegele enam lasteaiamängudega,nagu reformi ajal oli. Ehk hea tava järgi lasti kõik opositsiooni eelnõud põhja. Reformil oli lihtsalt plaan poliitilist kalambuuri tekitada ( ha haa EKRE, hääletab oma valimislubaduste vastu) Ei läinud läbi. Lasteaed on lõppenud. Pole mingit vahet ,kes esitab eelnõu. Kui on asjalik eelnõu,siis tehakse ka ära. Ilus oleks olnud muidugi see Jaanipäevaks juba ära teha. Ja teha tuleb põhjalikult! Alkohol peab olema odavam kui Lätis. Siis ei minda ka odavat diislit, ehitusmaterjali ja toiduaineid ostma sinna .Muidugi on vajalik ka autokütuste hinna langetamine,aga küll ka see tuleb.

Maali
4 aastat tagasi

Mina usun, et annab.
Siiski on väga palju neid, kes ennem Eestist ostsid, nüüd Lätist toovad. Minge vaadake, millistes kogustes alkoholi eestlased ja soomlased Lätist kokku ostavad. Suurem osa reisidest tehaksegi alkopoodi ja kohe tagasi.

Bössu
4 aastat tagasi

Ega sealt siis ainuüksi viina tooda. Taimed ja aiakaubad, bensiin, ehitusmaterjalid, mööbel… Hästi ei usu, et seda ratast annab tagurpidi veerema panna.