Uuringu järgi sobivad enim ministriametisse Jüri Luik, Tõnis Lukas ja Mailis Reps

Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula
Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula

Eesti elanikud peavad uue valitsuse ministrikandidaatidest oma ametikohale kõige sobivamateks varasema valitsusliikme kogemusega Jüri Luike, Tõnis Lukast ja Mailis Repsi. Kantar Emor küsis aprillis Eesti elanikelt, mida arvatakse uue valitsuse liikmetest.

Kantar Emori strateegiaeksperdi Aivar Voogi sõnul oli valitsuse pardaleastumise uuringu sihiks selgitada, milliseid ministrikandidaate peavad inimesed loodavas valitsuses oma ametikohale sobivaks, milliseid mitte ning kes ministrikandidaatidest on eestimaalaste jaoks tundmatud.

Enim sobib ministriks Eesti elanike meelest Isamaa ridadesse kuuluv kaitseministri kandidaat Jüri Luik, kes oli selles ametis ka eelmise valitsuse ajal. Üle poole eestimaalastest peab sobivaks samuti Isamaa erakonda kuuluvat kultuuriministri kandidaati Tõnis Lukast, kel eelnev kogemus haridusministrina, ning keskerakondlasest haridus- ja teadusministri kandidaati Mailis Repsi, kel juba varasem kogemus samal positsioonil olemas.

Oma ametikohale kõige vähem sobivaks peetakse Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluvat rahandusministriks kandideerivat Martin Helmet ning siseministri kandidaati Mart Helmet – nii arvab üle poole eestimaalastest.

Uuringus osalejatele on tundmatud poliitikuteed alustavad ministrikandidaadid: väliskaubandus- ja IT-ministri kohale kandideeriv Marti Kuusik, maaeluministriks pakutud Mart Järvik ning keskkonnaministriks pakutud Rene Kokk. Ka sotsiaalministriks pürgiv keskerakondlane Tanel Kiik on tundmatu enam kui pooltele eestimaalastele – 58 protsenti Eesti elanikest ei tea teda. Pooltele Eesti elanikest on tundmatu ka isamaalane Riina Solman, kes on esitatud rahvastikuministriks.

Peaminister Jüri Ratast peab oma ametikohale sobivaks 44 protsenti vastajaist, vastupidi arvab 37 protsenti.

Aivar Voogi sõnul on Eesti elanike jaoks kõige probleemsemad EKRE ministrikandidaadid, kas siis oma tundmatuse tõttu või peetakse neid vaadete radikaalsusest tingituna ministri ametikohale mittesobivaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kes
4 aastat tagasi

kyll selle uuringu taga on? Reps nyyd kyll ministriks ei sobi.

Mnjah
4 aastat tagasi

Huvitav, et kui küsida kas inimesed on positiivselt meelestatud kui maailmas ei ole sõdu või näljahäda?:) Järgmine kord võiks küsida konkreetset tegu, mida nn ministrikandidaadid head teinud on või mllisel põhjusel inimesed nii arvavad? See ei ole kvaliteet kui küsida, et kes kõige rohkem meeldib või kes on kõige ilusam, sest tulemus on meelevaldne ja subjektiivne. Sellise küsitluse vajadus on olematu ja mõtetu. Veelgi naljakam on, et haridusministri kandidaat on reaalses elus üks kehvemaid haridusministreid läbi aegade.

Tont
4 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Olen sinuga sama meelt- kes maksab,see tellib ka muusika.Ehk maakeeli-need uuringud ei peegelda peale tellijate soovide midagi. Aga su kommi viimane, alandav,põhjendamata lause on selgelt ülekohtune Repsi vastu. Äkki selgitad järgmine kord rumalatele ka,millega Reps sellise hinnangu ära teenis ? Ja sina oled süüdi,et ma nüüd jooma hakkasin.

Selgitust
4 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Mina ka väga soovin Mailis Repsi kohta käiva kommentaari kohta põhjendust? Või vähemalt täpsustust, et kas töötate haridusvaldkonnas? On teil etteheiteid (ministrist tulenevalt) oma lapse koolile, õppeprogrammile? Või millest tingituna selline arvamus? Millist senistest haridusministritest hindate enim? Miks?