Kes on ministrid: vanad ja uued tegijad

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Raivo Aeg valimisdebatil Haapsalu sotsiaalmajas. Foto: Arvo Tarmula
Raivo Aeg valimisdebatil Haapsalu sotsiaalmajas. Foto: Arvo Tarmula

Isamaa volikogu kinnitas laupäeval ministrikandidaadid – kaitseministriks esitatakse Jüri Luik, justiitsministriks Raivo Aeg, välisministriks Urmas Reinsalu, rahvastikuministriks Riina Solman ja kultuuriministriks Tõnis Lukas.

„Raivo Aeg ja Jüri Luik on suure kogemusega oma valdkonna eksperdid, keda tuntakse nii Eestis kui välismaal. Nende panus meie õigusriiki ja julgeolekusse on hindamatu väärtusega,“ ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder, kelle sõnul on Isamaal olnud alati väga tugev julgeoleku- ja välispoliitika alane kompetents ning seda näitab ka koalitsioonipartnerite vahel kokkulepitud ministriportfellide jaotus.

„Urmas Reinsalu senine kogemus näitab, et ta on välisministri kohale väga tugev kandidaat. Ta on oma töös justiitsministrina näidanud üles võimekust tuua Eesti huvid ja Eesti jaoks olulised teemad rahvusvahelisele areenile. Kaitseministrina ei lasknud ta end heidutada poliitiliste oponentide kriitikast ja ametiaja jooksul tugevdas ta koostööd meie liitlastega, mille üheks märgiliseks saavutuseks on tänane liitlasvägede alaline kohalolu Eestis,“ ütles Seeder.

„Kuigi inimesed seostavad Tõnis Lukast ennekõike haridusvaldkonnaga on talle ka kultuurivaldkonnas vähe võrdväärseid kandidaate. Värskeimaks näiteks tema kompetentsist selles vallas on Eesti Rahva Muuseumi rajamine ja juhtimine. Lukase näol on tulevases valitsuses visiooniga minister, kes suudab leida tuge ka väga suurtele ettevõtmistele,“ märkis Seeder.

„Demograafia ja vananev rahvastik on üks Eesti tõsisemaid väljakutseid. Isamaa on alati väärtustanud perekonda ja perepoliitikat ning rahvastikuministri koha taasloomine annab võimaluse nende valdkondade põhjalikumaks käsitlemiseks. Riina Solmani töö ja panus näitavad, et lastega pered ja rahvastikuga seotud küsimused on tema jaoks olulised ning pereväärtustele tuginevast poliitikast võidab terve Eesti,“ selgitas Seeder.

Ka Keskerakonna volikogu kinnitas täna ministrikandidaadid: Delfi teatel saab peaministriks Jüri Ratas, majandus- ja taristuministriks Taavi Aas, sotsiaalministriks Tanel Kiik, haridus- ja teadusministriks Mailis Reps ja regionaalministriks Jaak Aab.

ERR-i teatel said ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ministrikandidaadid loodavasse valitsusse volikogu heakskiidu.
Siseministrikandidaat on Mart Helme, rahandusministrikandidaat Martin Helme, keskkonnaministrikandidaat on ettevõtja Rene Kokk, maaeluministri koha saab Mart Järvik ning väliskaubandus- ja IT-ministri kohale esitab erakond Marti Kuusiku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments