7

Juhtkiri: maavalitsuste kaotamine oli vale

Lääne Elu

info@le.ee

Haldusreform ühendas vallad ja kaotas maavalitsused. Aasta ja kolm kuud tagasi töö lõpetanud Lääne maavalitsust asendab nüüd sihtasutus Läänemaa. Peale sihtasutuse tegutseb Haapsalus ka rahandusministeeriumi regionaaltalitus.

Kummastki asutusest ei tea avalikkus õieti midagi. Kes seal õigupoolest töötavad ja mida nad teevad? Riigiasutusel on näiteks avalik dokumendiregister. Sihtasutusel Läänemaa on samuti register, kuid sel aastal pole sinna kantud ühtki dokumenti. Meil pole õrna aimugi, mida maksumaksja raha eest tehakse. Sihtasutuse eelarve on ligi 700 000 eurot. Aga millele see kulub?

Kas miski on maavalitsuste likvideerimise järel paremaks läinud, sest just see peaks olema iga reformi eesmärk?

Maavalitsuste kaotamise otsust põhjendas valitsus omal ajal vajadusega kulusid ja dubleerimist vähendada ning korrastada riigiasutustevahelist ülesannete jaotust. Kas ühe asutuse sulgemine ja selle asemele kahe uue loomine on tõepoolest kokkuhoid? Kas miski on korrastunud? Pigem vastupidi – maavalitsuste kaotamine on tekitanud teadmatust ja segadust hoopis juurde.

Näiteks ühistransport, mida seni korraldas maavalitsus, anti reformi käigus kohapealt ära – Põhja-Eesti ühistranspordikeskusele. Mullu juulis puhkes bussiliikluses kaos, sest Põhja-Eesti ühistranspordikeskusel polnud aimu ega huvi, mis Läänemaal toimub. Et kohapeal ei olnud enam kedagi, kes ühistranspordiga tegeleks, kulus hulk aega ja närve, et asjad laabuma hakkaks. Mullu kevadel selgus ootamatult, et koolide aineolümpiaadidega ei tegele enam keegi, samamoodi on pärast maavalitsuse kaotamist võimatu saada haridusstatistikat, mida maavalitsuses teati une pealt.

Aasta ja kolme kuuga pole kasvuraskused veel üle läinud, mistõttu on põhjust arvata, et maavalitsuste kaotamine oli vale.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uskmatu-toomas
uskmatu-toomas

Seda omavalitsusreformi valmistati ette erinevate inimeste pool ligi 10 aastat,kaua tehtud kaunikene ! Kõik püüdsid parimat aga välja kukkus nagu alati st.sitasti.
Nii lihtne kui oleks teinud -üks maakond ja üks omavalitsus aga mängiti mingit näilist demokraatiat,et igaüks saaks ise valida kellega liituda !

Küsimus?
Küsimus?

Sihtasutuse põhitöö maksumaksja silmade läbi: kohvitamine, lõunasöök bistroos ja kontsaklõbin treppidel. Hea on olla ametnik! 😉

Njaa
Njaa

“Meil pole õrna aimugi, mida maksumaksja raha eest tehakse.”
Kurtmine, et sa halligi ei tea, ei ole ajakirjandus 🙂

Kiitus
Kiitus

Lääne Elule ! Õige asjaga tegelete seekord .

Sihtasutuse töötaja
Sihtasutuse töötaja

Mis te urgitsete meie kallal, tehke oma tööd ja laske meil elada.

kaabu
kaabu
ei tea,kas selle juhtkirja peale nutta või naerda. Kes kaotasid maavalitsuse ja Läänemaa terviku lõhkusid. Sisuliselt kolm tublit läänlast Sukles, Suur ja Lõhmus. Nende käest tulebki küsida ja mitte lasta neil hämada.Täna on siis Lääne- Nigulas nii, et 10000 eurot aastas on ülisuur raha ja peab liitklasse tegema, koole pitsitama, samas kui arutatakse 175000 euro eest Nõva sadama ostu vallale ja mingi kultuurisaali ehitamist Linnamäele, kus algne pakkumus 600000 eurot on tõusnus juba 2 mil. peale ,samas 150000 on maha visatud projekteerimise peale ja mütatakse aina edasi.Kes vastutab? Kas volikogu liikmed, kes selliste lollustega nõus on või Lõhmus ja Suur,… Loe rohkem »
hehh
hehh

seda Nõva sadama ostu peaks lausa põhjalikumalt uurima. mitmed eksperdid on oma hinnangutes väitnud, et sadam on ehituslikult täiesti vale, sügisesed läänetuule tormid lõhuvad kaid igal aastal ja jäävadki lõhkuma. Nõva vald tahtis saada raha erinevatest projektidest, summad kerkisid lausa 6 miljonini, keegi raha ei andnud, ilmselt põhjusega. ja nüüd liitumisrahad, mis veel valla ja Kilgi pankrotist üle, matame sinna? kas tõesti on Nõval juba kõik olemas, et enam üldse mujale raha vaja pole?

wpDiscuz