Juhtkiri: peaasi, et valitsus raha annaks

Lääne Elu

info@le.ee

Praegu käivad koalitsiooniläbirääkimised Keskerakonna, EKRE ja Isamaa vahel. EKRE kaasamine valitsusse on tekitanud küll pahameeletormi, aga Läänemaa omavalitsusjuhid tekkivas kolmikliidus probleemi ei näe.

Läänemaa vallavanemad ütlesid justkui ühest suust, et kõigepealt tuleb ära oodata koalitsioonilepe, enne ei ole mõtet midagi hukka mõista või heaks kiita. Sellegipoolest kostsid suured lootused regionaalpoliitika arenguks nii Haapsalu linnapea Urmas Suklese, Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse, Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa kui ka Vormsi vallavanema Ene Sarapuu suust. Kõik kolm koalitsioonikõnelustel osalevat erakonda on oma valimisprogrammides pidanud regionaalpoliitikat tähtsaks.

See, et siinsetele omavalitsusjuhtidele on regionaalpoliitika oluline, ei ole imekspandav. Kõike hinnatakse just oma mätta otsast – ja nii loodetakse ka tulevaselt valitsuselt siin, ääremaal, et kolkastumine väheneks, et elu väljaspool pealinna oleks võimalik, et saaks ise rohkem oma territooriumilt suureks paisunud vallas otsustada ja toimetada, et kõik teenused oleksid kodu lähedalt kättesaadavad ning kõige tegemiseks oleks piisavalt raha. Kes siis ei tahaks ise oma parema tõekspidamise järgi otsustada?

Peale regionaalpoliitika huvitavad omavalitsusjuhte ka teised küsimused – millisele otsusele jõuab valitsus rahvusküsimuses, milline on suhtumine Euroopa Liitu, mida otsustatakse Rail Balticu osas, kellele hakkavad kuuluma koolid, kas kiire internet ikka jõuab igasse metsatallu.

Ainus, mis vallavanematele muret teeb, on see, kas koostööst ikka asja saab. Läänemaa omavalitsusjuhtidele ei lähe korda naiste, seksuaalvähemuste või sisserändajate õigused, mida uus valitsusliit ähvardab kärpida. Peaaasi, et uus valitsus ikka rohkem raha annaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
seikleja Haapsalus
5 aastat tagasi

.. jätaks Haapsalu Lääne Elu ehk natuke kõrvale .. räägime Eesti üleriigilisest meediast .. ajalehtede-ajakirjade kultuurilis-eetilisest tasemest .. õigemini seda nagu suurt polegi .. Et omavalitsusjuhid ei mõtle naiste kaitsele .. so nüüd jah tõesti hps ajalehe ja omavalitsusjuhtide arutada .. aga üleriigiliselt – kas see ongi naiste, laste kaitsmine???????, et esilehtedel ja ka webis suurelt on kajastatud igasugu vägivallad, jubedused, roppused (nendeks on ka loomade pildid nilbustega, mida Delfile näit meeldib väga avaldada) .. see viibki ühiskonda vägivalda ja arusaama sellest, et nii saab teha, kahjuks ka paljudele on see moodne ja ahvatlev … Varem oli ikka kuritegevuse rubriik… Loe rohkem »

Jyri
5 aastat tagasi

Väiklane hala omavalitsusjutide poolt, mis te ise olete teinud, et elu maal edeneks?

noh
5 aastat tagasi

Jüri Saar`est arvamus kõvasti langes. Ei saa aru, kas on tavaline konjunktuurlus (temast nagu ei arvaks), või on ajude pehmenemine (väga levinud nähtus), või siis ongi roosakas. Mis kõik eraldi võttes võivad ju olla soodustegurid tellimustöö tegemiseks.

Mida kuradit?
5 aastat tagasi

Kes iganes selle jama siia kokku kirjutas: kust te võtate aluse kirjutamaks “naiste, seksuaalvähemuste või sisserändajate õigused, mida uus valitsusliit ähvardab kärpida”? Plun KONKREETSET viidet allikale!

Hanila hobune
5 aastat tagasi
Reply to  Mida kuradit?

Suure, Suklese , Lõhmuse nutt koos krokodillipisaratega on nagu sotside jutt vendlusest ja võrdsusest, milles muud tõetera sees pole, kui idasotsid tulid ja meie esivanemaid võrdselt Siberisse küüditasid nimetades neid kapitalistide käsilasteks ja fašistideks. Sama retoorika on täna, raha muidugi tahaks ja hästi palju.Regionaalpoliitiliselt suudeti Läänemaa nende poolt ära lõhkuda ja Hanila ja Lihula, kus oli mehemeelt hundi hänna alla saata, aga küll me tagasi tuleme ja teeme ka regionaalpoliitikat.

Vana
5 aastat tagasi
Reply to  Hanila hobune

Rumal jutt, Hanila hobune. Mine hirnu mujal. Ise te ennast saatsite hundi hänna alla ja kükitate nüüd seal.

majaomanik
5 aastat tagasi
Reply to  Mida kuradit?

Eks ikka sotsist peatoimetaja elab üle kaotusekibedust.