Lihulas võistlesid koolinoored kiirjooksu kolmevõistluses

Lapsed kiirjooksurajal. Foto: Terje Lukats
Lapsed kiirjooksurajal. Foto: Terje Lukats

Lihulas võistlesid noored kergejõustiklased taas kiirjooksude kolmevõistluses. Eriline võistlus on Lõuna-Läänemaa noorte talvises kergejõustikukalendris kindlal kohal. Kui treenime võimlas, mitte kergejõustikuhallis, peame välja mõtlema võistlusi, et oleks huvitav ja lastele kasulik.

Kokku võistles esmaspäeval Lihula gümnaasiumi spordihoones viie vanusegrupi noored spordilapsed. Võistlus pakkus lastele suurt põnevust. Kes võitis kindlalt 25 meetri jooksu, andis aga ära joonejooksus. Kes aga tegi väga hea stardijooksu, sellel ei pruukinud aga 25 meetri jooks kõige paremini õnnestunuda. Oli ka lapsi, kes selgelt olid väga vastupidavad ja kelle jaoks joonejooks oli kõige meedlivam kolmest alast.

Paremusjärjestus saadi kohapunktide liitmisel.

Kõige nooremate poiste, 7-8aastaste vanusegrupis võitis Kristjan Kolotšev. Tema käib alles Lihula lasteaias.

Järgmises, 9-10aastaste tütarlaste võistluses saavutasid kaksikvõidu Lihula gümnaasiumi õpilased Karmen Ristikivi ja Kertu Kärp. Kertu jooksis näiteks 25 meetrit 4,5 sekundiga. Järgnesid Viktoria Elisabeth Kepp ja Kirsi Kunz.

Sama vanusegrupi poiste võistluses said kaksikvõidu Kõmsi algkooli poisid, jättes seljataha kõik Lihula gümnaasiumi kiired poisid. Sten-Andre Kuksipuu napsas esikoha, Andri Jaanus oli teine.

11-12aastased tütarlaste esikohaduell lõppes ühepunktilise paremusega Helena Klimpuše kasuks. Helena sai paremini hakkama stardikiirendusega, aeg 2.04, Lisandra Neeme oli aga parem 25 meetri jooksus, ajaks 4,5. Kolmas koht kuulus Liset Kurnimile. Siin oli võistlus väga huvitav ka järgnevatele kohtadele. Neljandat kohta kuuendast lahutas kolm punkti.

Charli Takk aga oli parem sama vanade poiste võistluses, nagu ka 13-14 aastate hulgas Raikko Kanter. Mõlemad noored õpivad Lihula gümnaasiumis.

Kõige vanemad, kes sellel võistlusel osalesid, olid 15-16aastased noorsportlased. Neidude arvestuses oli esikolmikus väga põnev võistlus. Virtsu kooli Trinity Õismets sai napi võidu Lihula gümnaasiumi Marleen Põllu ees. Mõlemad sprintisid näiteks 25 meetrit 4,2 sekundiga. Kolmas oli Virtsu kooli õpilane Ly-May Raudkivi.

Poistest võitis Tõnu Raudkivi. Tema 25 meetri jooksu ajaks märgiti 4,0. Ka Raudkivi õpib Virtsu koolis.

Kõiki noorsportlasi autasustati spetsiaalse kiirjooksuvõistluse diplomiga.

Kiirjooksuvõistlus oli ka ettevalmistuseks 22. märtsil Pärnus toimuvaks TV10 Olümpiastardi järjekordseks piirkonnaetapiks.

Kiirjooksude kolmevõistlus

Sprindi, ehk kiirjooksu kolmevõistlus koosneb sellel võistlusel kolmest erinevast alast. Esimeseks alaks on 10 meetri jooks, kus noored sportlased saavad aimdust oma stardikiirendusest. Hea start on sprindis ülioluline ja ilma seda korralikult omamata on keeruline lühimaajooksudes häid aegu näidata.

Teiseks distantsiks on 25 meetri jooks. See on jooks, mis on klassikaline koolide võimlates harrastatav jooksumaa. Distants, mis juba näitab noorte võimekust lühimaajooksudes.

Kolmandaks alaks on joonejooks. Kõige tavalisem joonejooks, kas nelja, või kaheksa joonega. Sellel võistlusel pidid lapsed läbima nelja joonega distantsi. Selle jooksuga tahame sisetingimustes veidikenegi tuua lastele lähemale kas siis 200 meetri, või 400 meetri jooksu. Peab olema nii kiire, kui ka väga vastupidav. Kokku kolm erinevat jooksu annavadki noorte spordilaste kiirusest ülevaate.

Kiirjooksjate autasustamine. Foto: Terje Lukats
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments