Galerii: kolledži tudengid sättisid oma toolid näitusele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5
Näituse nimi on“133,85 meetrit toole”, see tähendfab, et just nii palju kasutasid tudengid toolide valmistamiseks puitluuste, selgitas käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala kuraator Gina Metssalu.

Haapsalu kolledži käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala teise kursuse tudengid pidid oma meistritöökoja praktika käigus disainima ja oma kätega valmis meisterdama tooli. Et ülesanne liiga lihtne poleks, pidid nad tooli kavandama ja kokku panema 15×30 mm puitliistudest.

Kuidas tudengid oma ülesandega hakkama said, seda saab kolledži kolmandal korrusel igaüks ise uudistada, sest toolid on seal sätitud näituseks, mille pealkiri on “133,85 meetrit toole”. Kogu kursuse peale kokku kasutati liiste just nii palju.

“Teist aastat on sarnane ülesanne,” nentis käsitöötehnoloogiate ja disaini eriala kuraator Gina Metssalu.

See, et kõigil tudengitel tuleb tool kokku panna ühesugustest liistudest, suurendab Metssalu sõnul ülesande keerukusastet. “Õrna ja visuaalselt kerge materjaliga tuleb saavutada tugev konstrukstioon, see oli meie ülesanne. Panna disainerid mõtlema,” selgitas Metssalu.

Kuraatori sõnul võttis tudengeid juhendanud Raivo Hein tooli sobilikkuse kriteeriumiks imelihtsa lahenduse: kui tool tema keharaskusele vastu peab, on konstruktsiooni tugevus piisav.

“Üks tudeng saavutas omna toolil minu meelest harukordselt hea stabiilsuse,” osutas Metssalu Triin Resiku toolile, mille seljatoe ja toolipõhja on disainer teostanud liiste kokku liimides. “Tema liimis mitu liistu kokku ja saavutas hästi tugeva konstruktsiooni.”

Metstsalu jaoks oli originaalne ka Prenden Noogeni lahendus. “See tudeng andis tooliülesannet lahendades objektile hoopis uue funktsiooni,” lausus Metssalu. Noogeni tool on mõeldud riiete panekuks. “Tema tegi kaks ühes: tool ja riidepuu.”

“Mulle endale meeldib materjalide segamise viis,” osutas Metssalu Marge Lillo toolile. “Ta on kasutanud praakmaterjali seda vääristades, täites puidu ebatasasused vaigu ja komposiidi värvilise seguga. Tavaliselt sellised servad visatakse ju ära või lõigatakse välja. Klassikaline tisler võtab sellised kohad välja, aga tema vääristas need.”

Gina Metssalu loodab, et tudengide kätetööd õnnestub kolledžil näidata ka kuskil linnaruumis. “Otsime head kohta,” lausus Metssalu.

Kindlasti lähevad need toolid Tallinnas septembris toimuvale festivalile Disainiöö. Lisaks toolidele kavatsetakse seal esitleda ka tudengite metallitööd ning ka serveerimisvahendeid. “Loodame üle pika aja täisusliku väljapaneku ühe kursuse põhjal välja panna,” ütles kuraator Metssalu.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments