7 miljonit eurot ootab torudesse panemist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu Veevärgi juht Kaido Erik. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu Veevärgi juht Kaido Erik. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaal on 20 majapidamist keskkonnainvesteeringute keskuse spetsiaalse projekti toel liitunud veevärgi ja kanalisatsiooniga, kuid tervelt 7 miljonit eurot ootab veel kasutamist.

Eelmise aasta juunis avas KIK taotlusvooru eraisikutele ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitumiseks. Et reovee kogumiskaevud hoovidest ära kaoksid, jagab KIK soovijatele kokku 10 miljonit eurot.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
5 aastat tagasi

Tegelikult ei peaks kanalisatsiooni panek olema eramajades sunduslik ja palju mõistlikum oleks uuendada kogumiskaeve. On päris haige olukord,kus poole liitri kuse allaloputamiseks kulub 5-6 liitrit puhast joogivett.Ja seda ajal,kus u.miljard vaevleb janus ning veepuuduse pärast on miljonid sunnitud kodust minema rändama.Selline ajulage raiskamine kaua kesta ei saa.

ruut
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Uuendatud kogumiskaevud muudavad ka wc loputuskasti funktsiooni selle loogika järgi? Naljakas. Reovee äravedu on kuratlikult kallis ja seetõttu pumbatakse see lihtsalt maasse. Kas peaks olema kanalisatsioon kohustuslik? Pigem olen seda meelt küll, aga võimaldama peaks seda kohe kindlasti. Aasta on 2019 ja loodustsäästvalt mõtlevaid inimesi tekib juurde.

Karl Saare
4 aastat tagasi
Reply to  ruut

Tere,
asi on iseenesest väga lihtne. Ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga kaetud alal (asulates) tuleb liituda vee-ettevõtja poolt väljaehitatud liitumispunktidega. Kuna torustike väljaehitamisel on kasutatud EL abirahasid ja vee-ettevõtja omaosalus on olnud 30-60% – siis liitumine on praegu veel tasuta. S.t.kinnistuomaniku kulud on projekt + torude ehitus liitumispunktini. Peatselt abirahad lõppevad ja siis tuleb ka liitumistasu
(vee-ettevõtja on äriettevõte).
Hajaasustuspiirkondades PEAB kohalik omavalitsus tagama et kogumismahutid oleksid lekkekindlad (valmistatud klaasplastist või PHD materjalist. Kohalik omavalitsus peab looma olukorra kus igal kinnistuomanikul on leping solgi äraveofirmaga ja kinnistuomanik peab esitama väljaveoarved aasta lõikes (arvestusega 3m3 pereliikme kohta kuus).

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Kui laiaulatuslik keskkonnakatastroof välistada (tuumasõda vms), siis Eestis mageda vee puudust ei ole ega tule. Vastupidi, enamik metsa- ja põllumaid oleksid meil kuivenduskraavideta liigniisked. Seega võid rahuga 5-6 liitri veega kuse alla loputada.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Aga joo rohkem vett ja keera loputuskasti kruvi, saab vastupidise tulemuse!