0

Vormsi kultuuripäev keskendub naise rollile

Vormsis tähistatakse vestlusringide ja näituse avamisega täna ühiselt naiste- ja kultuuripäeva.

„Seekord keskendume naistele ja ajaloole inimeste lugude ja folkloori kaudu,” teatas Vormsi kultuuri- ja noorsootöö spetsialist Tatjana Sääs.

Kultuuripäev „Naised enne ja nüüd” algab kell 11.30 ühise kohvilauaga. Esinema on kutsutud folkloori- ja kroonikate uurija Merili Metsvahi, kes on Sääsi sõnul avanud Eesti ajalugu ja naise rolli ühiskonnas uue nurga alt. Metsvahi esinemine, mis kannab pealkirja „Eesti naine ja tema staatus läbi aja”, võrdleb Eesti naise staatust teiste Lääne-Euroopa naiste staatusega.

„Lisaks saab kuulata põnevaid esitusi ja lugusid nii vormsirootsi naiste kui ka kolhoosiaja naiste elust, tänapäeva suurtalunikust ja viie lapse emast, kes siin kolhoosiaja hooned kasutusse võtnud,” ütles Sääs. Vormsilane Harry Rosenblad räägib oma emast, kes oli kalurikolhoosi brigadir ja pidi üksi hakkama saama kümne lapsega.

Selle järgneb Vormsi vallavanema Ene Sarapuu loeng naise elust 1980. aastatel. Juttudega naistest jõuavad esinejad tänapäevani välja.

Kohale on lubanud tulla ka Pamela Maran, kes tutvustab oma mullu ilmunud raamatut „Eesti vanaemade lood ja salatarkused”, räägib raamatu sünniloost ja kohtumistest vanaemadega.

Kultuuripäeval avatakse seltsimajas Kristina Rajando, Egon Erkmanni ja Vormsi käsitöö seltsi foto- ja käsitöönäitus „Bindbongen”. Proovida saab seenejooke. Ettekannete vahepal esinevad Marju Tamm ja Yngve Rosenblad laulude ja pillilugudega.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz