Üdruma küla kandideerib Eesti aasta küla tiitlile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Üdruma lipud. Foto: Urmas Lauri
Üdruma lipud. Foto: Urmas Lauri

Selgunud on 15 küla üle Eesti, kellest üks pärjatakse suvel Eestimaa aasta küla tiitliga, teatas Eesti Külaliikumine Kodukant ona pressiteates.

Tegemist on Eesti Külaliikumise Kodukant algatatud traditsiooniga, mis tipneb aasta küla väljakuulutamisega Eesti Külade 13. Maapäeval tänavu 26. juulil Põlvamaal Räpinas. Eestimaa aasta küla 2019 juhtmõtteks on “Elujõuline küla”. Algatus saab teoks kaheksandat korda.

Kodukandi juhatuse liikme Krista Habakuke sõnul kandideerib tiitlile üks esindusküla kõigist Eesti maakondadest. “Juba märtsis on võimalik kandidaatidel omavahel tuttavaks saada ning mais alustab tööd aasta küla hindamiskomisjon, kes külastab kõiki kandidaate,” selgitas ta.

Traditsiooniliselt on hindamiskomisjoni tööd juhtinud riigikogu spiiker. Komisjoni kuuluvad maaleuministeeriumi, rahandusministeeriumi, Maalehe, Eesti Leader Liidu ja ka 2017. aasta küla esidajad. Koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga toimub “Terevisooni” vahendusel 3.-14. juunil rahva lemmikküla e-hääletus​, kus ​on võimalik kõigil osaleda.

Eestimaa aasta küla 2019 tiitlile kandideerivad Suursoo küla Harjumaalt, Sõruotsa külad Hiiumaalt, Kiikla küla Ida-Virumaalt, Väätsa Järvamaalt, Sadala külade piirkond Jõgevamaalt, Üdruma küla Läänemaalt, Käsmu küla Lääne-Virumaalt, Jõesuu küla Pärnumaalt, Karilatsi küla Põlvamaalt, Hageri külade piirkond Raplamaalt, Kõljala külade piirkond Saaremaalt, Lohkva küla Tartumaalt, Vidrike küla Valgamaalt, Holstre küla ja küladepiirkond Viljandimaalt ja Lüübnitsa küla Võrumaalt.

Üdruma

Üdruma külas on hästi aktiivne ja kokkuhoidev kogukond. Üdruma piirkonna külaelu eestvedaja on Üdruma Küla Selts, mis on tegutsenud 15 aastat. Seltsi eestvedamisel on renoveeritud vana ja lagunenud endine vallamaja ilusaks ja kaasaegseks seltsimajaks. Sellest on saanud armastatud kooskäimise koht küla inimestele. Külas on aastatega välja kujunenud oma traditsioonilised üritused, mida külarahvaga koos korraldame: kevadpidu, heakorratalgud, jaanipäev, spordipärv, lõikuspüha, inglitepäev ja aastalõpupidu. Igal kevadel toimub küla koosolek, kus ühiselt plaane teeme ja probleeme arutame. Üdruma külal on olemas oma lipp ja välja antud raamat „Üdruma lood“. Küla elujõulisus väljendub pikaajalistes traditsioonides ja koostöös nii kogukonnasiseselt kui väljapoole suunatuna.

Koduleht: www.udruma.ee

Üdruma küla FB konto

Külaelanikke: 84

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments