Suur galerii: Eesti vabariigi 101. aastapäevale pühendatud Haapsalu linnapea vastuvõtt

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Eile õhtul Haapsalu kultuurikeskuses toimunud Haapsalu linnapea ja volikogu esimehe piduliku vastuvõtu avanud kontsertaktuse kõned olid kantud kõige kuumemast päevateemast – tõde ja õigus.

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid nentis, et eestlane on läbi sajandite eelistanud tööd armastusele.

„See on ühtaegu nii eelis kui ka puudus. Vargamäe kutsub ja peletab! Vabariigi aastapäeva eel Tammsaare samanimelise teose põhjal esilinastus „Tõde ja õigus“. Tahan teiega jagada kirikuõpetaja Jaan Tammsalu mõtteid tõest ja õigusest. Kui mõelda „Tõe ja Õiguse“ tegelaskujudele, siis Andres on üks kange, karm ja üsna ebameeldiv tegelane. Andres ei palu mitte kunagi mitte kellegi käest andeks. Pearu palub, sest tahab pühapäeval kirikusse armulauale minna ja ei suuda seda teha ilma naabrite käest andestust palumata. Andresel aga jääb õigust aina üle. Andrest on liiga kaua eesti mehe ideaaliks maalitud. See on aga üsna hävitav ideaal. End ja ka oma lähedasi tööga ja karmusega tappev eeskuju,“ rääkis Karilaid.

Ta tuletas meelde klassikaks saanud ütlust Andrese suust, et armastus, see pidi siis tulema, kui teed tööd, näed vaeva. Armastust Vargamäele ei tulnud. „Tuli aga kangus, silmade sulgemine ligimese vaevade ees. Piiblitki loeti selleks, et sealt oma tõde otsida,“ meenutas Karilaid.

Nii manitses volikogu esimees rohkem märkama inimesi, ligimesi meie kõrval.
„Ehk on ka mõned meist mõnikord üsna karmid oma lähedaste suhtes. Võib-olla oleme saanud innustust sellest, et meid imetletakse väljaspool kodu ja koju tulles nõuame, et meid ka seal imetletakse. Aga kodus on reaalne elu, kus tuleb argipäevaasjadega hakkama saada. Me oleme liiga paljud asjad oma Krõõtade õlgadele ladunud. Jah, isegi Vargamäele võib tulla ja jääda armastus, kui tööd lõhkuvatel Andrestel mõistus pähe tuleb,“ märkis ta.

„Mina soovin, et meil kõigil oleks nii elades kui ka tööd tehes rohkem rõõmu. Suured saavutused elus ei tule jah suure pingutuseta, kuid töö peaks panema silmad särama ning töö ei peaks meid panema unustama oma lähedasi. Inimene elab ka selleks, et näha enda ümber teisi inimesi ja kõike, mis ilmas ilusat. Selleks on vaja tõsta pilk vaovahelt ja nutitelefonist kõrgemale ning vaadata oma Krõõdale silma. Leida aega üksteisele,“ ütles Karilaid.

Jah – Olgu see maalapp milline siin tahes, me peame iga päev sealt kive korjama. Aga ikka selleks et armastusele ruumi teha. Hoiame ja armastame oma riiki! Head Vabariigi aastapäeva!“

Samal lainel jätkas oma kõnega ka linnapea, kes tunnistas, et vastuvõtte ette valmistades tuli “Tõde ja õigus” neid Karilaiuga jutuks.

“Viimastel päevade kostub nii raadiost, telest kui ka inimeste juttudest “Tõde ja õigus”. Täna keskpäeval, kui arutasime volikogu esimehega õhtust aktust, selgus, nagu te ka kuulsite, on ka tema tõde ja õigus hingel.  Ma küsin – palju siis on meie elus seda tõde ja õigust? Kas me teeme kõik selle nimel, et Eesti oleks õiglane riik? Riik, kus vale ei valitse tõe üle? Riik, kus on turvaline elada ja turvaline töötada?” arutles Sukles.

“Ma tahan väga, et me ei pea selliste küsimuste üle juurdlema. Eesti riik, meie 101aastane riik on ju meie enda kätes. Järgneva kahe nädala jooksul veel eriti, kui valime meid Toompeal esindavad inimesed. Annaks Jumal meile tervet mõistust valikut tehes ja valitutele tervet mõistust Eesti riiki juhtides! Soovin teile tegusat Haapsalu juubeliaastat. Ilusat Eesti Vabariigi sünnipäeva ! Elagu Haapsalu. Elagu Eesti!”

Fotod: Arvo Tarmula

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ats
5 aastat tagasi

Nagu mina aru olen saanud siis karilaid on enda naisest lahku läinud

Kristjan
5 aastat tagasi

Väga masendav: Pidu katku ajal- Suklese juhitud gängbäng mahhvia on hakkama saanud ajaloo pikeima ajaga teostatavat peatänava remonti. Lisaks on siit linnast lahkunud mujale tähtsad kultuuritegelased alates Aidi Vallikust. Ja tal on veel julgust sellista vastuvõtu palagani teha.

sahiib
5 aastat tagasi
Reply to  Kristjan

Väga õige tähelepanek. Aastal 2000 elas Haapsalus 12000 elanikku.
Preagu on see arv kuskil ainult 9800 ja seda perspektiivikas kuurortlinnas, mis peaaegu Tallinna eeslinn.

hinged
5 aastat tagasi
Reply to  sahiib

Sedasi tõesti ei saa, et tulevad ja lähevad kui aga heaks arvavad. Linn tuleb lukku panna- kes sees, see sees ja kes väljas, see väljas…ei mingit vurtsimist siin edasi-tagasi.

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  hinged

müür tuleb ehitada, suur müür

113
5 aastat tagasi

Tarmula kohe oskab külalisi pildistada ,selja tagant

lugeja
5 aastat tagasi
Reply to  113

Olen sama meelt,et sel aastal ikka väga kehvad pildid,osad pildid lausa koledad,mitte inimesed.ehk oleks vaja rohem profes.pildistajat,kes oskaks ikka õigelt poolt ja õigel ajal pildistada.

Madis
5 aastat tagasi

Miks kannab volikogu esimees EV aastapäeval punast lipsu? Tal ainult üks lips ongi.

kiklips
5 aastat tagasi
Reply to  Madis

Õige tähelepanek sul, Madis- tema “lips” on varsti läbi. Kas ta tõesti siis ei tea, et tõeline mees peab kandma kikilipsu.Kikilips võib olla kirju pruun või punane või must.