Lehari Kaustel ühendab aastapäevakontserdil klassikalise ja elektroonilise muusika

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu juurtega dirigent Lehari Kaustel paneb kokku tänavuse vabariigi aastapäeva vastuvõtu kontserdikava. Foto erakogu

Haapsalu linnapea ja volikogu esimehe vastuvõtu aktuse-osa lavastab tänavu Haapsalu juurtega dirigent ja Haapsalu muusikakooli õpetaja Lehari Kaustel.

Et tänavune aasta on kuulutatud digikultuuri aasta, kõlab ka laupäeva õhtul lavalt elektroonilise muusikaga ühendatud klassikaline muusika. „Muusikalises mõttes on see kontsert miks keelpilli-, orkestri- ja elektroonilisest muusikast, millele lisanduvad fragmendid ja täiendus soolosaksofonilt,” ütles Kaustel.

Kausteli sõnul on laval 30-pealine Haapsalu muusikakooli keelpilliorkester, kus mängivad kaasa ka vilistlased ja õpetajad. „Kõik on Haapsalu inimesed,” kinnitas Kaustel.  Koos orkestriga esinevad Eestis tunnustatud elekroonilise muusika tegija ja helilooja Sander Mölder ning saksofonist Mairo Marjamaa.

Kausteli  sõnul on eriline näiteks see, et orkestri muusikud ei mängi mitte noodivihikutest, vaid iPadidest, kus on kasutusel Eestis loodud tarkvara Scoremusic. Tarkvara on loonud samuti Haapsalust pärit muusik Kristjan Nõlvak.Samasugust lahendust on kontsertidel kasutanud ka ERSO, Eesti Filharmoonia kammerkoor jt.

Kaustel selgitas, et kaasaegne lahendus võimaldab seda, et enam ei pea muusikud noodipaberil hariliku pliiatsi ja kustutuskummiga parandusi tegema, vaid saavad seda teha digitaalse paberi ja pliiatsiga. Kui kontsertmeister teeb näiteks märke partituuri, ilmub see kohe kõikidesse pultidesse. Tänu paberivabale pilveteenusele pole vaja enam noote paberil trükkida, vaid neid sab jagada pilveteenuse kaudu. Kaustel lisas, et ka lehekülge pole muusikutel enam vaja käsitsi pöörata, vais seda saab teha pedaalist või käega üle IPadi tõmmates.

Vabariigi aastapäeva kontserdi tarbeks tuuakse Haapsalu kultuurikeskuse lavale ka enneolematult palju tehnikat. Prožektorid ja ekraanid kaaluvad kokku neli tonni, lava valgustab paarsada lampi.

Kontserdi sisu kohta ütles Kaustel, et see loob silla tänapäeva, meie lapsepõlvemälestuste, Eesti iseseisvumise, Tartu rahu ja Eesti ajaloo oluliste etappide vahele. Ta lisas, et inimloomuses on ikka edasi liikuda ja uut avastada, aga vahel sellistel rännakutel juhtuda, et inimesed meie kõrval ununevad ära.

„Lavastus ongi rännak digikultuuri maailmas. Ühest küljest ülistame ja imetleme, kuhu Eesti on digitaalses arengus jõudnud, teisalt ei tohi me aga ära unustada, et kõige olulisemad on ikkagi inimesed – inimesed meie kõrval. Hoiame kokku ja püüdleme ühiste eesmärkide poole,” selgitas Kaustel. Nii jõuab ka vabariigi aastapäeva kontsertlavastus pärast muusikalisi rännakuid koju tagasi ja lõpetuseks kõlab Heino Elleri „Kodumaine viis.”

Haapsalu linnapea ja volikogu esimehe vastuvõtt Haapsalu kultuurikeskuses on küll kutsetega üritus, kuid pidupäeva kontserti on võimalik jälgida ka interneti vahendusel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments