Maanteeamet ei ehita Taali talule bussipeatust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taali talu teeots. Foto: Urmas Lauri
Ääsmäe–Haapsalu maantee servas kuuseheki taga on peidus Taali talu. Foto: Urmas Lauri

Maanteeamet teatas Lääne-Nigula vallavalitsusele, et riigi raha eest Risti ja Jaakna vahele bussipeatust ei ehitata, raha projekteerimiseks ja ehitamiseks peab välja käima omavalitsus.

“Kurb, et maanteeamet seda enda kanda ei võta, vaid loetleb projekteerimistingimused,” kommenteeris Lääne-Nigula vallavalitsuse teede- ja kommunaalnõunik Olev Peetris maanteeameti planeeringute menetlemise talituse juhataja Marten Leiteni vastust bussipeatuse rajamiseks esitatud taotlusele.

“Ma saan aru, et riigi rahakott on ka selline, nagu on,” nentis Peetris. “Aga teiselt poolt on maanteeamet täielik peavalu meile – riigiteeäärsed bussipeatused lükatakse valla kaela.”

“Vallal ei ole sellist raha,” nentis Peetris. “Meie hinnangul on see 40–50tuhandene lugu.”

Lääne-Nigula vallavalitsus esitas maanteeametile taotluse Risti ja Jaakna vahel elava Taali talu pere tarvis Ääsmäe–Haapsalu maantee äärde bussipeatuse ehitamiseks.

Taalilt käib kaks last koolis, mõne aja pärast on veel kaks kooli minemas. „Lähimad peatused, Jaakna ja Risti, on mõlemad umbes 2,5 km kaugusel. Maanteeperve mööda bussi peale minnes või bussi pealt tulles on laste turvalisus ohus,” põhjendas vallavalitsus oma palvet.

“Maanteeamet on teostanud 2014. aastal riigi põhimaantee rekonstrueerimise lõigus 38,9–49,4 ja ei võta riigiteede teehoiukava väliseid kohustusi bussipeatuste rajamiseks,” teatas Leiten vastuseks.

Samas pole maanteeamet peatuse rajamise vastu. “Anname nõusoleku riigiteele 9 täiendava bussipeatuse rajamiseks orienteeruva asukohaga km 42,5 ja määrame alljärgnevad nõuded bussipeatuse projekteerimiseks,” kirjutas Leiten.

Leiteni kirjast selgub, et juhul, kui kooliõpilaste vedu õppeasutusse ja tagasi on ette nähtud koolibussiga, siis on tegemist eriotstarbelise liiniveoga, mille puhul võib peatuda väljaspool bussipeatust ja siis puudub vajadus bussipeatuse rajamiseks. Tagada tuleb vaid lapse ohutust tagavad lisanõuded.

Aga juhul, kui kavandatakse õpilaste teenindamist maakonnaliini bussiga, ei ole tegemist eriotstarbelise veoga, sel juhul tuleb projekteerida bussipeatused mõlemale poole riigiteed.

“Miks ei võiks maakonnaliini buss samamoodi koolibussiga sutsuks peatuda?” ei saa Peetris Leiteni seisukohast aru.

Peetrise sõnul pole hetkel ühtegi meedet, mille kaudu saaks vald bussipeatuse rajamiseks raha taotleda. “Ei ole selliseid meetmeid, vähemalt praegu teadaolevalt pole,” lausus Peetris. “Kuna olen linnade ja valdade liidu teede ja transpordi töörühma liige, siis tean, et see [uute bussipeatuste rajamine] on üleriigiline probleem.”

Linnade ja valdade liidu koosolek on 1. märtsil ning siis arutatakse ilmselt ka bussipeatuste rajamisega seotud probleeme. “Eks me natukene üritame susida, kuigi ma pole optimist,” ütles Peetris. “Kohati on meie riigis prioriteedid kaldu.”

Vt ka: “Vald tahab lastega perele oma bussipeatust

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hook
5 aastat tagasi

Vot siis,ela veel maal.Linna lastel on bussi võimalus olemas aga neid tassitakse ikka autoga.

Arvos
5 aastat tagasi

Huvitav kui kirjuks läheks bussipeatuste rodu kui igale poole rajataks peatus kus on olemas paar last.

Õige läänlane
5 aastat tagasi

Huvitav on see,et kui sa tood endale koorma killustikku või liiva,siis ei maksa see suurt midagi. Kui aga korraldada riigihange mingi platsikese ehitamiseks ,siis hakkab see koorem killustikku kohe 50 000 maksma ja nii iga asjaga ,rsk.

K.S
5 aastat tagasi

Niiet mingid sead näikse arvavat, et kaks posti ja plekitükk maksab 40-50 tuhat. Rsk, kui hästi ikka elame(elavad)kui sellised mõtted pähe tulevad…Ja meie maksumaksjana maksame need jaburused naerulnäoga kinni… ja usume jutte sellest et riigil raha pole. Tegelikult ei tohigi olla…selliseid bussipeatusi sellise raha eest ehitades…

juss
5 aastat tagasi
Reply to  K.S

Peame siis valimistel meeles!

Arvos
5 aastat tagasi
Reply to  K.S

Aga lolluste (saarekesed, autot raputavad plastist rtiibud, ringikesed, lenksud enne asulat, kampaania libe tee(80k. euri)) jaoks jagub küllaga.

Elli
5 aastat tagasi

Õige otsus! Mul ka 2 last, kes käivad koolis bussiga. Bussile minek samuti mööda maanteed, kus piirkiirus 90km. Tahan siis ka peatust!!!!

maakas
5 aastat tagasi
Reply to  Elli

aga palun, kirjuta avaldus valda, vb Teie saate oma peatuse