Maanteeamet pole Hiiumaa laevaliinile talviste reiside lisamisega nõus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Enne kella poolt kolme ükski laev täna Heltermaalt ei välju. Foto: Urmas Lauri

Heltermaa sadam. Foto: Urmas Lauri
Hiiumaa vald ja ettevõtjad tahavad talvise parvlaevagraafiku kaotamist, sest sellega vähenes mõlemas suunas reiside arv kõikidel päevadel peale reede ja pühapäeva viieni. Maanteeamet vastas vallajuhtidele eile, et reiside lisamine pole võimalik, sest laevad sõidavad talvel pooltühjalt.

Hiiumaa vald ja Hiiumaa ettevõtjate liit saatsid jaanuari algul majandusministeeriumile ja maanteeametile märgukirja, milles on soov, et talvegraafikust tuleb loobuda ja aasta ringi peaks olema mõlemas suunas vähemalt kuus väljumist päevas.

“Praamide täituvus näitab seda, et nõudlust selle kuuenda järgi otseselt ei ole, sest kõige suurem täituvus oli ainult 47 protsenti kolme päeva jooksul. Tundub, et Hiiumaa on ikkagi selline koht, kus käiakse hästi palju suvel. Seda näitab ka ülevaade, et suve maht on kaks korda suurem kui talvel,” ütles maanteeameti peadirektori asetäitja liiklusohutuse ja ühistranspordi alal Meelis Telliskivi toona. Kuu ajaga pole Telliskivi arvamus muutunud.

“Eile saabus tõde (mis loodetavasti pole lõplik) Hiiumaa talvise praamiliikluse teemal,” kommenteeris Hiiuma avallavolikogu esimees Aivar Viidik kirja oma sotsiaalmeediapostituses. Kahe lehekülje pikkuse ametliku kirja olulisemaks lauseks peab Viidik: „Lähtudes eeltoodust ei ole sotsiaalselt ja majanduslikult põhjendatud täiendavate reiside lisamine Rohuküla-Heltermaa parvlaevaliinile perioodil, kuna veovõimsuse defitsiiti ei ole ja sõidukite- ja reisijate kohtade varu on piisav.“

“Seega – hiidlased ei vääri talvel tihedamat kui praegune 5 väljumisega ja kuni 4,5 tunnise ooteajaga praamigraafikut! Ütlen ausalt, et nadi tunne on,” nentis Viidik. “Hiiumaa vald on soovinud ja püüdnud praami talvegraafiku küsimust alati lahendada eelkõige regionaalpoliitilisest aspektist. Riik, paraku, tunnistab vaid Exceli ja ministeril, kes räägib õiglasest riigist, pole soovi ega võimekist hoolida ei hiidlastest ega kohalikest ettevõtjatest.”

Talvine Hiiumaa liini sõiduplaan

  • Nädalas tehakse mõlemas suunas 39 reisi: esmaspäevast neljapäevani ja laupäeviti on viis, reedel ja pühapäeval seitse reisi.
  • Hõredam sõiduplaan tähendab omakorda seda, et viie reisi puhul päevas on väljumisaegade vahe neli kuni neli ja pool tundi.
  • Talvine sõiduplaan tähendab ka seda, et pühapäeviti enne kella 10.30 mandrilt Hiiumaale laeva ei lähe.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Abc
5 aastat tagasi

Kõik nöögivad hiidlasi,nüüd veel Bernouli võrrandi kal,rääkimata saarlastest

majaomanik
5 aastat tagasi

Kui täituvus on 30%,mis suvist graafikut tahata.