Tippkokk Ants Uustalu inspireeris Läänemaa kokkasid

Lääne Elu

info@le.ee

Veebruar algas Läänemaa restoranide kokkadel Kuimetsas Ööbiku Gastronoomiatalus seminariga. Foto: erakogu
Veebruar algas Läänemaa restoranide kokkadel Kuimetsas Ööbiku Gastronoomiatalus seminariga. Foto: erakogu

Veebruar algas Läänemaa restoranide kokkadel Kuimetsas Ööbiku Gastronoomiatalus seminaril, kus üheskoos peakokk Ants Uustaluga valmistati kohalikust hooajalisest toorainest ülimaitsev 5- käiguline õhtusöök.

Koolituse eesmärk oli innustada piirkonna toidupakkujaid kasutama rohkem kohalike talunike toorainet ja toodangut ning soodustada koostööd kasvatajate-tootjate ja toiduvalmistajate vahel. Samuti näidata võimalusi piirkonnas kasvatatud või toodetud toidu turustamiseks kohalikele elanikele ja toidukäitlejatele.

Kuulati ja tutvuti, kuidas Ööbiku gastronoomiatalu Ants Uustalu eestvedamisel kasutab ära kõik läheduses kasvava. Turundamisel on võtmesõnadeks lugu, lihtsus, elamus,koha eripära ja maalähedus. Loodus ja keskkond on just see, mis üle maailma inimesi sinna meelitab. Ja muidugi kohalik toit! Kõik osalejad lõid õhtusöögi valmistamisel ise kaasa, meeleolu oli ühtne ja inspireeriv.

Ants Uustalu on tippkokk, kes väärtustab kõrge kvaliteediga toorainet, puhtaid ja maalähedasi maitseid. Muljetab ja peab oluliseks tekkelugu, tema igal taldrikul ja toidul käib kaasas oma jutt. Lihtsalt niisama pole mõtet ilusti serveeritud toitu pakkuda, elamus tuleb luua – on tema poolt antud õpetused. Läänemaa kokkade ja üle 10 restorani pidamise kogemusega Uustalu koostöö sujus suurepäraselt ja andis rohkelt ideid Läänlastele eelolevaks hooajaks. Kuna tegu oli eelkõige toidukoolitusega, siis elamustoitlustus võiks olla maakonna toidupakkujatele üks suund millele rõhku panna ka meil.

Meie toidutootjatel tuli käsitleda kohalikku siiga, Kodukant Läänemaa tegevjuht Kaja Karlson asuski kala fileerima. Peremehe lambakints, läks peale Kärme küüliku kokkade hoolikat maitsestamist õue Big Green Eggi, mis on teadaolevalt keraamiliste grillide turuliider. Kõrvitsast-ingverist valmis restorani omaniku Angela käe all lisandiks suussulav püree. Ehedad ja tõeline maitseelamus oli kohalikud pastinaagi chipsid, mis valmisid meie projektijuhi Maarja käe all. Liisi, keda teatakse kui Beguta taimetoidukohviku imeliste karaskite meistrit, vastutas ka seekord küpsetise eest. Vutipesa Resto Maria, Nurme Bistroo peakokk Demo ja Altmõisa köögi Kerlin jäid silma väga meisterliku toidu serveerimisega. Viimane vastutas ka magustoidu valmimise eest.

Nii valmis 5-käiguline gurmeeõhtusöök, millest sai tõeline maitseelamus.

Kõik algas eelroast, milleks oli siia äkis, maitsestatud krevettide, greibi ja mangoga. Järgnes dzinniga maitsestatud punane kala, lisandiks kalamari ja grillil rõstitud kapsas. Ramen valmis munanuudlite, krõbeda pardi, poseeritud muna ja peterselliõliga, mis valmistati kohapeal. Selleks ajaks oli ka lambakints lõikamiseks valmis. Magustoiduks valmistati jogurtikreem kirsi- rosina kompotiga, kuhu peakokk Uustalu lisas omad õpetused.

Tippkokk Ants Uustalu kiitis kohalikke restorani kokkasid, tähtsustas kohaliku toidu osakaalu ja O.T.T. võrgustiku (otse tootjalt tarbijale) kasutamist, mis detsembris lisaks neljapäevasele turupäevale oma poe avas. Julgustas tegema rohkem koostööd.

Kohalike toidutootjate uute maitsete aasta algas suurepäraste uute teadmistega. MTÜ Kodukant Läänemaa Kohaliku toidu spetsialist Eva Rahv näeb edasist koostööd toidutootjate- kasvatajate vahel kui kasvavat trendi. Novembris Läänemaa kohalikule toidule suunatud toidunädal ja ühiskokkamine on väike osa sellest. Tulemas on kõigile midagi põnevat.
Koolitus toimus projekti “Kohalik toit kättesaadavaks” raames.

Eva Rahv, MTÜ Kodukant Läänemaa kohaliku toidu spetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments