PRIA jättis Palivere noortaluniku toetuseta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Piret ja Matthew Hill. Foto: Urmas Lauri
Matthew ja Piret Hill Haapsalu turul, nende kasvatud rohelise kauba põhiturg on Talinnas. Foto: Urmas Lauri

Palivere lähedal Allikmaal mullu kevadel võrsete, idandite ja muu rohelise kraami kasvatuse rajanud Piret ja Matthew Hill jäid noortaluniku toetuseta.

Ärileht kirjutas, et ettevõtmisega päris nullist alustamine on raske. Eriti kui oled elanud võõrsil: sul ei ole Eestis ajalugu, sa ei tunne kedagi ja laenu pank sulle ei anna.

Pere kolis mullu Eestisse Austraaliast, Matthewi kodumaalt.

Nii ongi tulnud hakkama saada oma rahadega ja arenetakse vaikselt. Piret taotles tänavu noore taluniku toetust, kuid jäi sellest ilma. Tal ei ole põllumajanduslikku haridust ning ka toetuste standardid on mõeldud pigem suurematele ettevõtmistele.

„Kui äriplaanis pead näitama kui palju 1 ha teenib, siis meil ei olegi seda hektarit,” rääkis Piret.

Samas ei huvita kedagi, et peenralt saadakse 4-5 saaki ning need tooted on kallimad. Noore taluniku toetust plaanib Piret sel aastal uuesti taotleda.

Hillide tootmine mahub ühte rehealusesse ja ühte kütteta kilekasvuhoonesse, sest Eesti pehme talve mõne miinuskraadi eest kaitseb taimi katteloor.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaht
5 aastat tagasi

Samas nagu mingi starditoetuse vôiks sellistele talunikele anda. Sarnaselt ettevõtlustoetustega. Suured asjad saavad enamasti alguse väikestest.

Abc
5 aastat tagasi

Õige otsus. Või võib igaüks,kel kasvuhoone õuepeal end talunikuks kuulutada ja kileostmiseks raha taotleda?

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Abc

Miks sa nii rumal oled?