Koolipsühholoog toetab tundide hilisemat algust

Vahetund Haapsalu linna algkoolis. Foto Arvo Tarmula

Oru, Palivere ja Risti koolipsühholoog Kärt Lusmägi ütles, et tema pooldab koolipäeva hilisema alustamise mõtet. „On väga palju kirjandust ja uuringuid, mis seda toetavad,” ütles ta.

Koolipsühholoog pidas oluliseks, et laps saaks kauem magada. Ent kuna laste tegevused on erinevad, on koolipäeva hilisem algus tema sõnul siiski kahe otsaga asi. Muidugi mõjutab tundide hilisem algus lapsi, kellel on harrastusi, kuid lastel, kellel neid ei ole, ei muuda tund hiljem lõppev koolipäev midagi. „Koju jõudes on nad nagunii lihtsalt arvutis,” ütles Lusmägi.

Psühholoog lootis siiski, et kõik, kellel on teema kohta arvamus, seda ka avaldavad. „Siin ei saa ühest seisukohta võtta, kas see on halb või ainult hea,” ütles Lusmägi.

Lusmägi sõnul võib vastuseisu põhjuseks saada see, et inimesed on harjunud, et koolipäev algab kell kaheksa. „Küsimus on, kas tahame teha seda, mis on laste keskendumisvõimele parem, või jääme oma harjumusse kinni ega taha mugavustsoonist välja tulla,” ütles ta.

Lusmägi jäi seisukohale, et koolipäeva hilisemale algusele on rohkem toetavaid argumente. „Kui võtame fookusesse selle, mis on lapsele parem, siis hilisem koolipäeva algus on lapsele parem,” ütles ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Käisin viikümnendatel koolis ja tunnid algasi kell 8,häda polnud midagi ! Milleks see kära ?

Arvos
5 aastat tagasi

Teha midagi vaid sellepärast, et oleks teistmoodi. Milleks? Kui koolipäev lõppeks samal ajal ehk kestaks vähem, siis oleks asjal mõte. Aga mingi kamp saab heietada lihtsalt.