Lihula tänavavalgustuse renoveerimine läheb oodatust pea poole kallimaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääneranna vallavalitsuse arendus- ja hankespetsialist Rein Kruusmaa. Foto: Urmas Lauri
Lääneranna vallavalitsuse arendus- ja hankespetsialist Rein Kruusmaa. Foto: Urmas Lauri

Neljapäeval andis Lääneranna volikogu vallavalitsusele loa sõlmida Lihula linna ning Kirbla ja Tuudi küla tänavavalgustuse renoveerimise leping ühispakkumise teinud ettevõtetega AS Connecto Eesti ja OÜ Kagu Elekter. Rekonstrueerimise käigus saavad Lihula, Kirbla ja Tuudi 323 nüüdisaegset LED-tänavavalgustit.

Tänavavalgustuse renoveerimine läheb vallale maksma 1,14 miljonit eurot, mis on esialgu plaanitust 0,66 miljonist eurost rohkem kui 40 protsendi võrra suurem.

Kui Lääneranna vald keskonnainvesteeringute keskuselt (KIK) toetust taotlema hakkas, siis hinnati, et ettevõtmine läheb maksma 660 000 eurot. KIKilt saab vald tänavavalgustuse tarvis toetust 443 000 eurot, pea sama võrra läheb tänavavalgustus kavandatuga võrreldes kallimaks.

Kui vald toetust taotlema hakkas, andis volikogu loa 220 000 euro suuruse omaosaluse tagamiseks. Et aga ehitus läheb rohkem kui 480 000 euro võrra kallimaks, suureneb valla omaosalus 700 000 euroni.

Vallavalitsuse arendus- ja hankespetsialist Rein Kruusmaa nentis, et kallinemine on toimunud turuolukorra muutumise tõttu.

“Meil olid kaks aastat tagasi koostatud hinnad. Esimesed hinnangud tulid KIKi esimese vooru maksumuste alusel,” meenutas Kruusmaa. Esimeses voorus oli seitse linna, teiste hulgas ka Haapsalu ja Kuressaare. Lihula tänavavalgustuse eeldatav hind koostatigi selle põhjal KIKI asjatundjate ja ka audiitorite hinnagul.

“Need polnud lambist võetud hinnad, vaid tolle hetke parimate teadmiste põhjal koostatud,” lausus Kruusmaa.

“Riigihganke eel valmistasime ehitusprojekti, mille ehitusmaksumuse hind on võrreldav riigihanke tulemusega. Hinnang oli isegi mõnevõrra kallim,” nentis Kruusmaa.

Kruusmaa ütles, et ehituse kallinemise tõttu kaaluti ka alternatiive. “Et vähendame rajatavate valgustuspunktide arvu,” selgitas Kruusmaa. “Aga see tähendaks taotlustingiimuste muutmist, seega väheneks proportsionaalselt ka toetuse maht.”

Mullu toimus Koonga tänavavalgustuse hange ja ka see läks kolmandiku võrra eeldatavast kallimaks. Vallavanem Mikk Pikkmets ütles, et Koongas oli tänavavalgustuseks planeeritud 145 000 eurot, leping tuli aga 230 000 eurot. “Kuskil 30 protsenti tuli juurde,” tõdes Pikkmets. “Lihulas on kallinemine 45 protsenti.”

Lääneranna volikogu toetas vallavalitsusele lepingu sõlmimiseks loa andmist üksmeelselt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
5 aastat tagasi

Nagu sotsidele kohane.

Ivar
5 aastat tagasi

Hei!Kas see blondiinike pildil mees või naine???

Jah
5 aastat tagasi

Pole ka ime, vaadake kuidas kadunud Risti valda juhiti ja rahasid taotleti.