2018. aasta kokkuvõte: Lääne-Nigula postkontorid jäid alles

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Linnamäe postipunkt püsib avatuna. Foto: Urmas Lauri
Linnamäe postipunkt püsib avatuna. Foto: Urmas Lauri

Oktoobri keskel selgus, et Eesti Post on asunud taas postkontorite võrku koomale tõmbama ja otsustanud Läänemaal sulgeda viis postiasutust.

Eesti Post tegi sulgemisotsuse pärast seda, kui konkurentsiamet oli ettevõttele andnud selleks loa. Eesti Post asus postkontoreid sulgema terves Eestis, õnnetuseks aga oli just Läänemaa üks neid paiku, kus postivõrku oli kavas harvendada enim.

Neli päeva pärast seda, kui Lääne Elu oli postiasutuste sulgemisest kirjutanud, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium pressiesindaja Mihkel Loide vahendusel, et postiasutuste sulgemine on peatatud. Otsus sündis 22. oktoobril ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Rene Tammisti ja Eesti Posti juhtkonna kohtumisel. Eesti Post sulges küll Palivere postkontori, kuid neli ülejäänut – Martna, Risti, Linnamäe ja Rõude – jäid lahti.

Lääne Elu kirjutas postkontorite sulgemisplaanist esimest korda 18. ja teist korda 20. oktoobril. Eesti Postil on kohustus lahti hoida kindel hulk postkontoreid, konkurentsiamet aga vähendas seda. Nädal aega pärast konkurentsiameti otsust tutvustas Eesti Posti piirkonnajuht Annely Noobel sulgemiskava Lääne-Nigula vallavanemale Mikk Lõhmusele ja esitas kuupäevadega varustatud graafiku, millal täpselt üks või teine postiasutus kinni pannakse. 1.–30. novembril pidi suletama viis postiasutust – Palivere, Linnamäe, Risti, Rõude ja Martna. Lääne Elule keeldus Noobel kommentaare andmast.

Eesti Post põhjendas postkontorite arvu järsku vähendamist haldusreformiga. Mullu vähenes omavalitsuste arv 213-lt 79-le. Postiseadus nõuab aga üht postkontorit omavalitsuses iga 2500 elaniku kohta. Eesti Post märkis, et tarbijad soovivad pakiautomaate ega taha käia postkontoreis, seega on firma meelest otstarbekas kontorid sulgeda ja asendada need pakiautomaatidega.

Eesti Post põhjendas kontorite arvu vähendamist ka kasvava üürikuluga. Tegelikult lähevad postkontorite asemel tegutsevad postipunktid firmale maksma vähe – Läänemaal alla 50 eurost kuni paarisaja euroni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments