Politsei manitseb alaealisi paugutajaid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Politsei on hädas alaealistega, kes avalikus kohas vastutustundetult pauguteid loobivad ja nii avalikku korda rikuvad.

Haapsalu piirkonnapolitseiniku Vello Vichterpali sõnul viimastel päevadel politseile tulnud palju teateid, kus alaealised lapsed on plaksuvaid ja plärtsuvaid vahendeid vastutustundetult kasutanud. Seda on tehtud nii koolimajas kui ka eramajade hoovides, samuti visati pauguti sisse ühe lõbustusasutuse ukse vahelt, Haapsalu Rimi koridori ja Metsa tänaval on noored neid toppinud sõiduautode summutitesse. „Viimase puhul on suur oht sõidukit kahjustada ja siis peab lapsevanem tekitatud kahju, mis üldjuhul ulatub tuhandetesse eurodesse, hüvitada,” ütles Vichterpal.

Vichterpal rääkis, et kuigi F-1 kategooria pürotehnilisi tooteid võib osta alates 12. eluaastast, sattuvad need palju nooremate laste kätesse. Viimased ei anna aga endale aru kus ja kuidas neid kasutada.

Politseinikud on vestelenud kauplustes avatud pürotehnika müügilettide töötajatega ja neist vestlustest on selgunud, et sageli ostavad lastele pauguteid emad. Vichterpal tõi näiteks ühe müügileti töötaja sõnad, kes ütles, et eelmise päeva neljast ostjast kolm olid emad, kes põhjendasid oma ostu sellega, et laps tahab pauku teha. „See võib kõlada paljudele uskumatuna, aga see on,” ütles Vichterpal.

„Linnarahva nimel koputaks eelkõige lapsevanemate kohusetundlikkusele lastele pürotehnilisi tooteid ostes,” ütles Vichterpal.

Seadus ütleb, et ülemäärast müra ja valgusefekte ei või avalikus kohas tekitada. Erandiks on vaid öö vastu 1. jaanuari, öö vastu 25. veebruari ja 24. juunit. Muul ajal võib seda teha omavalitsuse kirjalikul loal. Avaliku korra rikkumise eest või karistada kuni 800eurose rahatrahviga.

4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nõmmekas
1 aasta tagasi

Eesti Valitsus pole vist siiani oma saamatusest aru saanud: kas tõesti tähendab demokraatia seda, et sellega leitakse endil õigus olevat räigelt rikkuda kaasinimeste ja keskkonna heaolu lubades pürotehnika müüki juba enne jõule!?!? Hallo Eesti Valitsus! Võtke soomlastelt eeskuju: nendel algab pürotehnika müük alles alates 27.detsembrist ning rangelt on paika pandud ka AJAVAHEMIK, millal võib seda kasutada: alates kella 18.00st 31.detsembril kuni kella 24.00ni 1.jaanuaril ehk Uusaasta alguses. Häbi, Eesti Valitsus! Selle eest, et te ise põhjustate oma kaasmaalaste õiguste rikkumise. Kas ütlesin midagi valesti? Tõsi ka või?? Nõmme on igal aastal täis igas vanuses nagamanne (sealhulgas täiskasvanud nagamanne), kes arvavad… Loe rohkem »

kodanik
3 aastat tagasi

Ja pekski tegema emmedele trahvi siis kohe,mitte ei viibuta näppu lihtsalt

Jajah
3 aastat tagasi

Ma ka aeu ei saa,miks ilutulestikku enne jõule müüakse üldse?! Kes tahab,ostab netist kasvõi jaanipäeval…. Politseil tõõd vähe ve?

mõngel
3 aastat tagasi

Eestis ju ei müüda enam aastaid mingeid pauguteid…. keelake parem kõik ära päev enne aasta vahetust hakake siis müüma ja paugutage ennast lolliks… anname aga rohkem veel õigusi ning pehmendame seadusi tattnokkadele, ei tohi neid näpu otsagagi puutuda…. üks korralik ketukas, küll siis mõtlema hakkavad kus paugutada ja ragistada ning kus mitte. hetke ju seadused nii pehmed et näitavad keskmist sõrme ja kõnnivad rahulikult minema.. sina aga jääd suu ammuli jõllitama…