Jõulumaal saab meisterdada päkapikke

Martna lasteaia lapsed maalisid teisipäeval Rannarootsi muuseumis päkapikkudele silmi pähe. Arvo Tarmula
Martna lasteaia lapsed maalisid teisipäeval Rannarootsi muuseumis päkapikkudele silmi
pähe. Arvo Tarmula

Jõulud koputavad üha kõvemini uksele, mistõttu Rannarootsi muuseumist sai jõulumaa.

Rannarootsi muuseumi jõulumaal on neli töötuba. Meisterdada saab Rannarootsi muuseumi kaubamärgiks muutunud puust päkapikku.

Muuseumi juhi Ülo Kalmu sõnul on päkapikutoorikuid varutud üle 300. Lapsed peavad neile esmalt pähe värvima punase mütsi. Seejärel on viieminutiline paus, kus lapsed saavad tutvuda muuseumi  püsiekspositsiooniga. Samal ajal kuivatavad töötajad fööniga värvi. Edasi tuleb päkapikule ette värvida valge habe ja joonistada markeriga nägu pähe.

„Kõige originaalsem päkapikk tuli, kui ütlesin, et joonistame talle näo pähe. Üks joonistas silma keset nägu, tõmbas selle alla suukriipsu ja ütles: „Valmis!”,” meenutas Kalm esmaspäeval esimese lasterühma meisterdamist.

Teises töötoas saab kangastelgedel vaipa kududa. Samal ajal, kui üks vaipa koob, saavad teised enda  järjehoidjale vaiba värve kanda. Joonistatud muster lõigatakse pikkupidi pooleks – pool saab laps koju kaasa võtta, teine pool jääb muuseumile. „Me ei tea veel, mida me nendega peale hakkame,” ütles Kalm.

Harmoonium elutoas

Laulutöötoas on valgele kangale sätitud palju vanaaegseid pille, kuusepuu särab jõuluehteis. Organist  Lia Salumäe mängib harmooniumil ja muuseumipedagoog Lydia Kalda õpetab lastele laulu „Jõulud jõudvad”.

Pole teada, kui vana on harmoonium, millel muuseumis mängitakse. See on pärit Tuksi palvemajast, viidud Rootsi ja pärast taasiseseisvumist tagasi Eestisse toodud.

Harmoonium meenutab välimuselt küll kuigivõrd klaverit, kuid selleks, et sealt heli välja tuleks, peab vajutama nuppe ja selle sees olevale lõõtsale õhku andma.

Neljandas töötoas tuleb koos muuseumi peavarahoidja Anu Raagmaaga piparkooke kaunistada.

„Kõik valmistatu läheb kotti, millel on Rannarootsi muuseumi pitsat ja lapse nimi peal,” ütles Kalm.

Jõulumaal osalenud lapsed saavad ka tunnistuse ja kleepsu. Tunnistusel on kirjas, kõik, mida jõulumaal tehti, tähtsamad jõuludega seotud rootsikeelsed sõnad – et jõulud on jul, päkapikk on tomte ja piparkoogid on pepparkakor. Samuti on tunnistusel õpitud laulu sõnad.

Jõuluvana tänavu jõulumaale enamasti ei tule. „Jõuluvana on alles teel, kaugel-kaugel Põhjamaal. See võtab aega, enne kui ta ükskord kohale jõuab,” ütles Raagmaa.

Jõulumaa külastus kestab tund ja 40 minutit. Pilet on 5 eurot. Jõulumaa kestab 10 päeva – 10.-20. detsembrini. Kokku külastab jõulumaad 15 gruppi.

„Mullu oli meil kolm päeva planeeritud, siis panime ühe päeva juurde, oli neli. Huvi oli nii suur. Tänavu mõtlesime, et teeme kümme päeva, aga ikka on huvi nii suur, et järgmisel aastal peame selleks planeerima terve kuu,” ütles Kalm.

Arvo Tarmula fotod

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments