Juhtkiri: rändeleppega on kerge hirmutada

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sotsiaaldemokraatide juhi Jevgeni Ossinovski ettepanek, et ÜRO ränderaamistikku (kompakti) võiks arutada riigikogu, aitab Eestil patiseisust välja tulla. Praegune olukord, kus valitsus ei suutnud eelmisel nädalal kokku leppida kompakti toetamises, on segadust tekitav, sest nii riigikogu väliskomisjon kui ka valitsus on kevadel dokumendile juba heakskiidu andnud. Piinlik on asja juures see, et dokument, mis käsitleb riikide kohustusi inimõiguste tagamisel, on Eestis sisepoliitilise kempluse ohver.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (Reformierakond) süüdistas valitsust, et see on dokumenti tutvustamata parlamendist mööda läinud.

Mida me õieti kardame? „Me ei tohi pea ees joosta heaks kiitma pakti, mis võib tulevikus piirata meie iseotsustamisõigust migratsiooni vallas,” ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Justiitsminister Urmas Reinsalu leiab, et lepe võib osutuda migratsioonipumbaks Venemaalt. Riigikogu liikme Jürgen Ligi meelest suhtub rändelepe positiivselt migratsiooni, kuigi peaks olema vastupidi – rännet tuleb tagasi hoida.

Nelja eelnimetatud poliitiku väited on valed. Rändelepe ei võta meilt suveräänsust, ei too siia ühtki migranti ega pagulast, lepe ei soodusta migratsiooni, vaid vastupidi – soovitab seda piirata, toetades riike, kust rahvas kipub minema.

Sel aastal on Eestis lühiajalise tööloaga vähemalt 13 000 võõrtöölist, peamiselt Ukrainast. Eesti majandus vajab rändavaid töökäsi. Loodetavasti saab riigikogu aruteludes selgeks, et õigused on kõikidel inimestel. Ukrainlast tuleb kohelda samamoodi nagu eestlast, nii nagu Soomel või Norral tuleb kohelda eestlasi võrdselt kohalikega. Kerge on hirmutada ja valetada, keeruline mõista ja õiglaselt kohelda. Rändelepe ei too meile uusi migrante. Dokument soovitab meil neid hästi kohelda, inimõigusi austada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Siin pole midagi hirmutada vaid iga sulepeast väljaimetuga ei tasu ummisjalu kaasa joosta.Mikser muidugi koos välisministeeriumiga on kõikjal ja kõigega nõus endal kogu aeg paha nägu ees nagu midagi kuskil haiseks !

Tegelikult
5 aastat tagasi

Tundub et praeguse aja Lääne elu või ENSV aegne Töörahva Lipp – ei mingit vahet. Punane propaganda ja lausvaletamine.

Tont
5 aastat tagasi

Jutt on lühike- normaalne inimene refi või sotse i vali.Kui me muidugi ei taha, et Eesti muutuks Rootsiks, kus moslemi illegaalid möllavad. Lähemalt vaadake jutuubist ja tippige sinna moslem attack.

kodanik
5 aastat tagasi

Tuletame meelde, et ÜRO globaalse ränderaamistiku väljatöötamise protsess algas deklaratsiooni ühehäälse vastuvõtmisega juba 2016.aasta septembris.See deklaratsioon nägi ette ränderaamistiku väljatöötamist ja Eesti on algusest peale osalenud selle raamistiku väljatöötamisel osalenud. Muideks, ka perekond Helmed mäletavad seda hästi. Uurisin veidi ja selgus, et käesoleva aasta 22. märtsil kiitis vabariigi valitsus Eesti seisukohad ÜRO globaalse ränderaamistiku ja globaalse pagulasraamistiku kohta heaks. Mina tavainimesena tunnen huvi, mida arutab vabariigi valitsus, aga ma ei saa aru, mida teevad riigikogus EKRE saadikud, kui nemad ei tea, mida valitsus igapäevaselt arutab. Globaalse ränderaamistiku näol on tegemist poliitilise deklaratsiooniga, millega väljendatakse eelkõige koostöötahet rändega seotud küsimustes. Kas… Loe rohkem »

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kas valitsuse liikmed ka teavad, et nad selle on juba varem heaks kiitnud või lobisesid Sa selle alles nüüd välja? 🙂 Mida imet nad siis nüüd arutasid ja lasid ennast kriisi vedada…. 🙂 Aga vähemalt said EKRE pihta oma sisemise valu välja plärtsatada. 🙂 Hea, et EKRE olemas on – saad nüüd rahulikult vähemalt tuttu minna. 🙂

2-le kodanikule
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Vaata nüüd Tallinna TV-s “Otse kümnesse” ja sa võid veenduda, kuidas noorel Helmel on väga suuri raskusi lugemisega.

2. kodanik
5 aastat tagasi

Isegi vaatasin osaliselt, aga see koht jäi kahjuks nägemata, kus Helme oleks midagi paberilt lugenud või midagi/kedagi üle lugenud. Paberid olid kaasas Ernitsal ja Adamsil. Või oli Sinu kommentaar kantud mingit sorti soovmõtlemisest? 🙂

Võhik
5 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Lugege kommentaariumi ja saate oma küsimustele vastused. Rahvast pole piisavalt varakult informeeritud, tõlgetega viivitati väga kaua ning tõlked on vigased, sotsid muudavad meelt, rahva arvamust ei kuula pea keegi, kuigi see on anutud teema puhul kõige olulisem. Lepe tegeleb mingi suvalise rände ja muude tähtsusetute küsimustega, mitte pagulastega. Ignoreeritakse ka seda, et sellised küsimused tuleks otsustada vähemalt parlamendi või pigem rahvahääletusel, mitte kitsas isikute ringis valitsuses. Teile vastuseks küsin, kus olid valitsus ja seadust pooldavad jõud siis, kui oli õige aeg lepet rahvale tutvustada(eesti keelsena)? Nüüd on hilja nutta, miks lepe sai sellise vastuseisu. Mina kodanikuna ei salli seda, kui… Loe rohkem »

Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi

Läheme algusesse. Nö arenenud riigid on arenenud kaua stiilis, et algul ei taha nende rahvastik teha enam lihttööd, siis ka oskustööd ja viimaks pole ka arste õpetajaid ega insenre peale kasvamas-ka ajusid tuli importima hakata. Mõnda aega oli sisseränne kasulik, sest võimaldas rahval oma küllust kasvatada ja end isegi omamoodi samaarlasena tunda, sest aidati ju järjele inimesi kellel kodumaal raske. Aga unustatakse vana tõde, et kes toodab, teeb, toimetab ja ka juba mõttetöö ära teeb võtab varem või hiljem ka võimu üle, saati veel siis kui neid saab piisavalt palju, et elujõulisi enklaave moodustada. Kuidas seda peatada? Seda peaks arutama.… Loe rohkem »

Vaatleja
5 aastat tagasi

Arvan,et saab ka muudmoodi pagulasi siia tuua kui antud leppe alusel.Mäletate paar aastat tagasi lubas Eesti vastu võtta ligi ümmarguselt 600 pagulast,aga siia tuli poole vähem,nüüd on hea öelda,et vaadake lubasime nii palju vastu võtta,aga tuli poole vähem nüüd võtaks need mis sellest puudu jäid.Kokkulepe oli ju olemas selle 600 siiatuleku kohta ja sellest ei saa ju keelduda.Ühesõnaga tahan öelda ,et kui tahetakse siia kedagi tuua siis pole seda rändelepet vajagi küll leitakse teisi viise kuidas seda teha.

Zanders
5 aastat tagasi

Siseminister astus tagasi….
Mnjaaa midagi hakkab juhtuma…

Aleks
5 aastat tagasi

Braavo, Karnau! Karnau on ennast Jumala staatusse tõstnud, kui ütleb kindlas kõneviisis, et vastuolijad valetavad.
Kuigi juristid on väga erinevalt seda lepet tõlgendanud, siis edaspidi pole enam juriste vaja – Karnau teab ilmeksimatut tõde.

2. kodanik
5 aastat tagasi

Kas Lääne Elu paneb oma vara panti, kui tulevikus peaks mõni asi teisiti välja kukkuma, kui juhtkirjas maha hõigatud? 🙂 Ma ei oleks sugugi kindel, et inimkaubitsejad oma ärid kinni panevad peale leppe jõustumist. Pigem loevad nad sealt välja migrantide õiguste kaitset ja jutustavad seda oma kundedele.

Rahvaränne
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ei tea jah miks ajakirjanik selles nii kindel on. Ehk on lihtsalt tark inimene.
Muide selle leppega ei ole ühinenud ka Austria, Bulgaaria, Horvaatia, Poola, Tšehhi ja Ungari. Kaugemalt Ameerika Ühendriigid, Austraalia ning vist ka Hiina ja Isreal. Lätis ja Leedus ei ole seda vist veel arutatud, aga vaevalt, et Leedu toetab.
Tundub ju täitsa normaalne seltskond. Prantslased jt ei saagi vastu olla, muidu põletatakse pooled riigi autod maha.

jaanus
5 aastat tagasi

Teist rahvusest inimeste vihkamine on kole, eriti siis, kui endal on välja pakkkuda Soomes külaskäigul käivad juveeliröövlid.

Võhik
5 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Juveeliröövlid on lihtsalt vargad. Teie väites esitatud Soomes käivad röövlid klassifitseeruvad pigem turistideks. Kindlasti on ka Soomes elavaid eestlasi, kes tegelevad kuritegevusega, kuid see ongi heaks näiteks sellest mis juhtub, kui lasta igal suvakal riiki sisse rännata. See on ju hea näide sellest, miks see rändelepe on halb—lepe lubab ju igal suvalisel mugavamalt ringi rännata ja jääda pidama sinna kuhu tahab. Kuid alustama peaks pigem sellest, milles näete te vihkamist rändeleppe puhul? Kas vihkamine on see, et seda tahetakse vastu võtta? Toon siia ka hea näite Soome-Eesti põhjal sellest, kuidas ränne mõjub mõlemale osapoolele halvasti. Sihtriik saab kuritegevust juurde. Lähteriik… Loe rohkem »