Kiur Klippberg: helkurit tuleb kanda ehast koiduni

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

26. novembril toimub Helkurkõnd. Foto: PPA
26. novembril toimub Helkurkõnd. Foto: PPA

Kodanikupäeval, 26. novembril korraldab politsei ühes maanteeameti ja abipolitseinikega kogu Eestis aktsiooni „Helkuriga sõbraks“, millega teadvustatakse pimedal ajal enda nähtavaks tegemise vajalikkust.

Haapsalus ja Läänemaal on toimuvad ühiskõndimised kokku üheksas kohas.

Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Kiur Klippberg julgustab kõiki koos sõpradega helkurikõnnist osa võtma.
“See ei ole kindlasti mingi sõnade peale lugemise ja näpu viibutamise aktsioon. Tuletame meelde ja selgitame, miks, millal, kus ja kuidas tuleb helkurit kanda ja räägime ka sellest, mida inimesed tihti valesti teevad,” ütles Klippberg.
Nimelt ei ole just liiga harvad need juhud, kui inimesel on küll helkur küljes, aga selle kandmiseks on valitud selline koht, mida autojuht ei näe või siis pole helkur nö töökorras.

Näiteks teevad paljud naised selle vea, et kinnitavad helkuri käekoti külge, aga käekotti tõstavad koos helkuriga üle õla, mis tähendab, et autojuht helkurit ei näe. Teiseks soovitab Klipperg üle kontrollida jopede-pükste ja teiste riideesemete külge õmmeldud helkurribad.
“Riiete pesemisel helkurid kuluvad ja nendest pole enam kasu. Näitame, kuidas kontrollida, kas helkur töötab või mitte,” rääkis Klippberg.

Helkuri tähtsust ei tohi tema sõnul mitte mingil juhul alahinnata. “Eriti praegusel pimedal ja udusel ajal on ka linnaliikluses jalakäija autojuhi jaoks väga raskesti märgatav,” rõhutas Klippberg.
Ta tuletas meelde, et ka valgustatud asulas kohustab seadus helkurit kandma.
“Ehast koiduni. Ja ka näiteks suvel, augustikuus, kui ööd on juba pimedad. Helkuri kandmine ei sõltu ju mitte aastaajast ja õhutemperatuurist, vaid ikka sellest, kui pime väljas on,” märkis Klipperg.

Helkurkõndi võiks tema sõnul suhtuda kui kasulikku ja lõbusasse, koos sõpradega veedetud aega, mille käigus saab ka teistele abiks olla.

Viis aastat tagasi Lõuna-Eestis helkurkõnnile elu sisse puhunud politsei- ja piirivalveameti politseikapten Rainer Rahasepp ütles, et helkurkõnd on igal aastal koondanud ja toob ka tänavu üle Eesti kokku külakogukonnad, sõprusringkonnad ja teised aktiivsed inimesed, kes on enda nähtavaks tegemisel teistelegi eeskujuks. Ühtlasi annavad inimesed helkurkõnnil osalemisega oma panuse teiste jalakäijate nähtavaks tegemisel.

„Igal aastal satub liiklusõnnetustesse kümneid helkurita jalakäijaid, kellest osa paraku hukkub. Inimelu on aga liiga kallis hind ükskõik milliseks õppetunniks. Seepärast kutsumegi kogukondi üles ennetavalt eeskujuks olema, end ja oma lähedasi helkiva elupäästjaga varustama ja teisigi abivajajaid nähtavaks tegema,“ ütles politseikapten.

Maanteeameti ennetustöö ekspert Darja Lukašenko-Tšistotin tõdes, et suurem jagu eestimaalastest on tänaseks küll helkuriga sõbraks saanud, kuid siiski leidub hämaratel tänavatel liikumas praktiliselt nähtamatuid musti tonte, kes end mingil põhjusel särava valgusallikaga varustanud ei ole. Ta lisas, et ohutum ja stressivabam liiklus algab aga siiski eeskätt liiklejate enda liikluskäitumisest, nende omavahelisest suhtlusest, üksteise märkamisest ja arvestamisest.

„Viisakust liikluses saame kõik mõjutada oma käitumise, eeskuju, kui ka vabatahtlikuna panustamisega. Praegusel pimeda ajal on liikluses viisakus ka enda varustamine helkuri või mistahes valgusallikaga,“ selgitas ta ja lisas, et enese nähtavaks tegemiseks leiab põnevaid võimalusi leheküljelt silmapaistev.mnt.ee.

Eestimaa erinevates linnades ja külades toimuv helkurkõnd saab alguse 26. novembri õhtupoolikul kell 18 ja vältab tunni jagu. Politseile, abipolitseinikele ja maanteeameti ekspertidele oodatakse appi kõiki noori ja vanemaid, kes hoolivad kodukandi liiklusturvalisusest ja soovivad teedel end ohtu seadvad mustad tondid särama panna. End aegsasti helkuriga varustanud eeskujulikke noori premeeritakse helkurkõnnil šokolaadimedaliga.

Leia endale sobiv ja meelepärane koht helkurkõnniks

26. novembril kell 18.00 – Linnamäe noortekeskus | noortekeskus@las.ee
26. novembril kell 18.00 – Palivere noortekeskus | paliverenoor@laanenigula.ee
26. novembril kell 18.00 – Taebla ja Nigula noortekeskuse |nigula.noortekas@laanenigula.ee
26. novembril kell 18.00 – Risti noortekeskus | ristinoortekeskus@laanenigula.ee
26. novembril kell 18.00 – Noarootsi Gümnaasiumi mõis | kaili.nurk@hotmail.com
26. novembril kell 18.00 – Wiedemanni noortekeskus | katrinnuuter@gmail.com
26. novembril kell 18.00 – Jõõdre ja Panga noortekeskus | kathlyn.kalm@gmail.com
26. novembril kell 18.00 – Kastani noortekeskus | natalja.jamposkaja@mail.ru
26. novembril kell 18.00 – Martna noortekeskus | martna.noortekas@laanenigula.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kont
5 aastat tagasi

Ooot oot! Seaduses pole kirjas, mis kuudel helkurit peab kandma. Kehtib nõue pimedal ajal, mis võib olla nii juulis, jaanuaris, kui ka märtsis, ehk aastaringselt.
Kusjuures need kõige suuremad politseinikest trahvijad ise näiteks augusti pimedatel öödel helkurit ei kanna, aga tavakodanikke trahvivad meelsasti.
Samas ei pea seaduse järgi olema nööri otsas rippuv helkur, võivad olla ka helkurribadega joped või muud riided.

kandke ikka
5 aastat tagasi
Reply to  Kont

Helkur on turvalisuse pärast. Vaidlemist leiab alati.