0

Käes on lindude sügisrände kõrgaeg

BNS

Hanede rände kõrgaeg on algamas. Foto Arvo Tarmula

Septembri lõpp ja oktoobri algus on tavapäraselt lindude sügisrände tippaeg – nii Matsalu rahvuspargis kui Kabli linnujaamas olid ornitoloogid möödunud nädalal tunnistajaks sookurgede massrändele, nüüd oodatakse hane- ja lagleparvi, kirjutab Pärnu Postimees.

“Kured läinud, kurjad ilmad. Haned läinud, hallad taga …” võttis lindude lõunasse mineku rahvatarkusega kokku Matsalus tegutsev keskkonnaagentuuri spetsialist ja ornitoloog Olavi Vainu. “Eelmisel nädalal võis Matsalus kohata tõesti tuhandeid ja tuhandeid sookurgi,” kinnitas ta. “Hanesid ja laglesid on aga veel vähe näha. Kuid tundub, et nendegi liikumine läheb nüüd lahti. Ju pole põhja pool veel suurt külma olnud.”

“Aga kogu linnuriik on liikvel ja praegu võib näha näiteks suurt hulka metsvinte. Samuti kaelustuvisid,” selgitas Vainu. “Öistest rändajatest aga punarinnad ja rästad.”

“Kablis on praegu lahti läinud aktiivne tihaste liikumine,” rääkis keskkonnaagentuuri eluslooduse seire peaspetsialist Meelis Leivits. “Praegu teevad ilma sabatihased. Neil oli tänavu hea pesitsusaasta ja nende arvukust näitavad seire numbridki,” sõnas Leivits. “Eile oli Kablis rõngastamise poolest selle hooaja rekordpäev. Rõnga saanud 950 linnust umbes poole moodustasid just sabatihased.”

Kabliski ei paista veel suuri haneparvi. “Tavaliselt on sel ajal väikeluigedki kohal, kuid tänavu pole neidki veel näha,” tõdes linnuteadlane. “Viimastel aastatel on meil läbirändel olnud varem siin haruldusteks loetud lääne-pöialpoisid ja vööt-lehelinnud,” lausus Leivits.

“Tänavu suvel leidis esimest korda kinnitust lääne-pöialpoisi pesitsemine Eestis ja seda siinsamas Kabli lähedal Jaagupi külas.” Sügisrände ajal silmab nii Kablis kui Matsalus iga päev hulganisti linnuvaatlejaid. “Peamiselt on vaatlejad küll Eestist, kuid sel sügisel on meil juba käinud linnuh

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz