Lasteraamatukogu tublimad suvelugejad käisid preemiareisil

Haapsalu lasteraamatukogu tublimad suvelugejad. Foto Liina Valdre

Haapsalu lasteraamatukogu suvelugemise programmi edukalt läbinud lapsed käisid reedel, 14. septembril väljateenitud preemiareisil Tallinnas Eesti lastekirjanduse keskuses, kus neid ootas loovkirjutamise õpituba lastekirjanik Kätlin Vainolaga.

Päev algas ekskursiooniga Tallinna vanalinnas, kus Krista Kumbergi juhtimisel jalutati mööda käänulisi tänavaid, põigati sisse põnevatesse hoovidesse ja kangialustesse, sealjuures õppides ühtteist uut Tallinna ajaloo kohta. Lastekirjanduse keskuses ootas lapsi Anne Kõrge, kes tutvustas lastele raamatukogu, Edgar Valteri galeriid ning koos vaadati üle ka Ülle Meistri illustratsioonide näitus, mis on keskuses vaid paar nädalat üleval olnud.

Keskuse ülemisel korrusel ehk pööningul ootas aga lapsi juba Kätlin Vainola, kes viis lastega läbi väikse loovkirjutamise õpitoa, innustades lapsi ise oma lugusid välja mõtlema, kirja panema ja miks mitte ka joonistama oma teemal ideekaarti, koomiksit või pilti. Õpitoas sündinud jutud olid väga erinevad, rõõmsavärvilistest muinaslugudest jubejuttudeni välja.

Haapsalu lasteraamatukogu suvelugemise programmi eesmärk oli motiveerida lapsi rohkem lugema ja juhtida neid eakohase väärtkirjanduse juurde. Raamatukogu töötajad olid selleks koostanud kolmekümnest teosest koosneva eriti heade raamatute soovitusnimekirja, millest laps võis oma huvisid ja võimeid silmas pidades ise valida, mida suve jooksul lugeda.

Iga programmis osaleja sai endale lugemispassi nimekirja ja raamatututvustustega. Iga loetud raamatu eest pandi lugemispassi tempel. Programmi edukaks läbimiseks tuli passi suve jooksul koguda vähemalt seitse templit. Passe võeti välja tublisti rohkem kui neid augusti lõpus vajaliku arvu templitega tagasi tuli. Võiduka lõpuni jõudis 12 last.

Noorimas vanuseastmes olid kõige populaarsemad raamatud Anti Saare „Pärt ei oska saltot“, Ulf Starki „Vilista mulle, Johanna“ ja Ellen Niidu „Onu Ööbik Öösorri tänavalt“. Keskmises vanuseastmes olid kõige populaarsemad Helen Käiti „Eksinud“ ja Jennifer Holmi „Kuldkala nr 14“ ning vanimas astmes Iben Akerlie „Lars LOL“ ja Tim Collinsi „Vlogija päevik“. Kõige rohkem laenutusi oli raamatutel „Pärt ei oska saltot“ – 24 ja „Eksinud“ – 23.

Kuna vastukaja suvelugemisele on olnud positiivne, siis tõenäoliselt kordame seda ka järgmisel aastal, aga siis juba uute raamatutega.

Suvelugemise programmi õnnestumisele panid oma õla alla Haapsalu linn, Eesti Kultuurkapital ja Haapsalu Uksetehas. Meid sõidutas Bussifirma Väike Mammon, võõrustas lastekirjanduse keskus ja toitis Maiasmoka kohvik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments